Tuesday, December 28, 2010

huaRgHh!!!

ape yg ade kt fikiran ni ek...

macam2..macam2 benda ngarut!!!

nyampah, benci, xsuka...

y i keep thinking of that, in fact i shud just ignored it..

rubbish..all rubbish, go away..

i need him..or should i just leave him??

can't leave him..love him, need him sooOooo much..

dia keredhaan ku..

~ ~ it just a bit bout women's heart, rite...complicated but very nice if u know how to handle it ~ ~

+- love being women who will alwez loved by a man ^_^ - +

Thursday, December 16, 2010

aImaN, 2 bUlaN

salam..
erm, aiman dh 2 bulan berada di bumi Allah ni..

skang aiman dh kerap mengagah..pandai senyum n gelak bile main dgn die..seronok ummi tengok n main dgn die..xbosan pun..

berat aiman 6.1 kg ms p klinik cucuk utk 2 bulan hrtu. naik1.5 kg dr bulan lepas (4.6kg).

alhamdulillah, aiman sihat n ummi doakan aiman terus sihat utk jadi umat nabi Muhammad yg beriman, ye sayang..

tggu giliran nk timbang n inject 2 bln
ni ms pg giant
walid pgg ms ummi tgh sarap
aiman dgn ummi bila walid pulak sarap

muka nk suruh angkat coz dh boring dok dlm stroller tu


pipi aiman pujaan ramai ^_^



erm, ummi rs sedey skit hrni..xsabar nk jumpe aiman blk keje nnt. senyuman aiman, pengubat segala duka di hati ummi..

 :: ummi sayang aiman ::

Wednesday, November 24, 2010

:: suatU keHilAngaN..seBuaH haKikaT keHiduPan ::

salam..

subuh isnin yang lepas aku dikejutkan dengan panggilan dari ani..

mak..mak dah sesak nafas, katenya..cuma ingin memberitahuku..

aku keluar bilik memberitahu suamiku..kami buat keputusan untuk segera balik..

selang beberapa minit..
sekali lagi panggilan dari ani..

hajar, mak dah takde..seringkas itu berita kematian makku tercinta..

semacam xpercaya, aku tanya untuk kepastian..dan ya, ani mengiakannya..ada sendu di suaranya..namun aku tau, dia cuba bertahan dan tabah atas pemergian mak kami..
berakhir perbualan seringkas itu..

terus aku pergi mendapatkan bintangku yang sedang berwuduk..berdiri dibelkangnya, aku mula mengalirkan air mata yang aku tahan tadi..

abang..mak, mak dah takde..ani baru je bgtau..
bintangku berhenti mengambil wuduk dan berpaling padaku..di peluknya aku yang dah mula tersedu menangis pilu..katenye, kita balik sekarang ye..aku terus teresak kecil, menandakan aku mmg bersedih dgn pemergian mak..namun bersungguh aku menahan sebak di dada..tak mahu berpanjangan..bukan menangis yang elok untuk setip kematian..
aku berkemas n siapkan aiman utk segera pulang ke batu pahat..

disepanjang perjalanan, sedaya upaya aku menahan sebak dan airmata ini..namun terkadang menitis juga air panas di mata ku ini tanpa keizinan aku..

sesampai dirumah, ramai org dah memenuhi halaman rumah kami..rumah kenangan bersama arwah mak dan abah..
aku terus berjalan mengendong aiman..bintangku ingin mengambil aiman dariku, tapi aku perlukan aiman untuk kuatkan langkahku masuk ke rumah itu..berjalan terus ke bahagian tengah rumah..

ayu kate, mak baru lepas dimandikan dan sedang dikafankan..
aiman ku beri pada k.ya dan aku ajak ayu naik keatas..dari bawah, aku nampak satu tubuh terkujur kaku dibaluti kain putih dan kapas..

dadaku sesak, namun keras aku mengingatkan..pemergian mak tidak harus aku hanta dengan airmata..
di ruangtamu kawasan atas rumahku, mak dikafankan..ani turut tolong kafankan dan long memantau dari belakang..aku berdiri dibelakang long..

wajah mak pucat..cengkung..
selesai kafankan, kami diberi penghormatan terakhir untuk melihat mak..
aku org kedua selepas long..berteleku disisi tubuh mak yang terbujur kaku..
memandang wajah mak yang pucat tak lagi berdarah..aku sedu..
tak mahu perasaan sedih terus menghantui diriku, aku mengambil keputusan untuk terus mencium mak buat kali terakhir di dunia yang fana ini..kedua pipi dan dahinya kucium..sejuk..dan kubelai ubun2 mak..

itu yang terakhir dari aku..selepas ini hanya doa yang dapat aku hulurkan untuk pengganti peluk cium ku buat mak tersayang yang pergi menjejaki arwah abah..

semoga mereka, mak dan abah..zaitoon bt mansor dan minhat@minhaj b musa di tempatkan bersama2 org yg soleh dan dijauhkan dari siksaan kubur sehingga hari akhirat..amin...

aku redha dgn pemergiannya..
dari Allah kita datang, dariNya jua lah kita kembali..

Tuesday, November 2, 2010

..mUla bErpaNtanG sendiRi..

erm..

hr ahad yg lps, dh blk umah sewa sendrik..dan ini bermakna, kene berpantang n jaga aiman sendiri..
mlm lepas ude, k.ya n family die balik (diorg ikut hanta aku n aiman ke kelana jaya..tp, balik hari je..xtido pun..) aku terfikir..mampukah aku nak berpantang n jaga aiman sendiri nanti..(memandangkan binangku kerja di siang hari)..

tapi, alhamdulillah..setelah aku lalui hari pertama (isnin) jaga aiman..insyaAllah, aku dapat lalui dengan mudah..
aiman pun alhamdulillah menyokong ummi dengan kurang menangis..(bile laparje die nangis..xde meragam pun..)

ni yang buat ummi sayang aiman lebih..huhu..aiman budak yang bijak..
bile ummi cakap ummi nak mandi, aiman jangan nangis..die pun diam n tertido..
bile aiman mudah di jaga..buat ummi selalu nk peluk aiman n sabar tunggu aiman besar sebab ummi nak main dengan aiman pulak..

k la..nk siap2 utk mandikan aimananak ummi ^_^

Thursday, October 28, 2010

reNteTan kIsaH keLahiRan peRmatA kaMi : aHmaD nUr aiMan b nUr naJmi

kisaH bermula darI 11hb ocT 2010..
pagi:
appoinment dgn dr. siti zaleha..check baby yg masih telungkup kt dlm perut tapi kepala masih ade kt bwh tu..
doc kate, mmg dh xlame lg ni..dh buka 2cm..so, kene berhati2 kalu air ketuban dh pecah or keluar darah..
agak sakit le bile doc check bukaan jalan tu..first time rase mcm tu..sakit..
doc kate kalu ank terlungkup ke bawah sampai waktu nk lahir nnt, mak akn menghadapi kesusahan sedikit..dan perlu meneran lebih kuat..so, die sarankan ibu supaya buat senaman macam ketuk ketampi tetapi berpaut pada meja..^_^

trus blk n bintangku pula pg keje..
buat le juga senaman yg mcm doc sarankan tadi..letih gak walaupun baru dpt 5 kali..
bile bintangku pulang, die ajak ke GIANT..nk beli air cooler katenye..so, ikut je le..sedap gak kalu makan char kue tiaw kt tasek tu..huhu..mn la tau kalu dh beranak..kene tggu lps pantang br dpt mkn lg..

selesai beli ape yg die cr, kami trus ke tasek..ms kt giant tu, trase le perut aku ni sakit2..tp, sikit2 le n datang rase sakitnye..apepun, smepat lg ke tasek n mkn char kue tiaw..yum yum..

ke rumah k.lee amik baju mak bintangku..demi memenuhi n melegakan rasa risau mak, kami singgah ke hospital sg. buloh utk buat check memandangkn tadi perut aku sakit..
pukul 12 tgh mlm kami masuk di situ..
dgn mcm2 hal yg berlaku kt situ n terpaksa tunggu doc utk check kali kedua, layanan nurse yg sorang tubuat aku rase xpuas hati n berkira2 sama ada nak bersalin kat situ or x lepas ni..
tunggu punye tunggu..sampai solat subuh..kesian aku tgk bintangku n mak mentuaku..tertido diorg kat kerusi luar..aku pulak letih menunggu kt kerusi belakang kaunter belah dalam..memandangkan kt spital ni xde wad menunggu..
(12hb Oct 2010)pukul 9 lbh kot..doktor yg sepatutnye check br jalankan tugasnye..aduhai..lamenye..
aku disahkan lambat lg nk deliver coz doc yg check pg td kate bukaan aku baru 1 cm..erm, terkejut gak le..

xpele..gembira dgr leh discharge cume tggu dok lagi satu sediakan report..
punye la lame tggu doc tu buat report..sampai kul 1 tgh hari br dpt kuar dr hospital..mujur wa n husband die ade utk amik aku n mak mentua pulang ke rumah..bintangku dh pergi kerja dgn mata yg mengantuk..kesian die...

balik umah, aku rehatkn badan n dpt le tido sejam lebih coz teringat pulak ade kerja nk kene siapkan..
dengar mak bangun je aku kuar dr bilik kerja kt rumah tu utk buat lontong goreng..nak bawa ke rumah k.lee juga sebab bintangku kate, utk mengelakkan mak boring..ajak le die ke umah k.lee. leh main dgn cucu..

lepas maghrib, kamipun gerak ke rumah k.lee n sampai dlm kul 8 lbh.

hampir kul 10, bintangku ajak kami bersolat jemaah isyak. selesai die amik wudhuk, giliran aku pula..
lepas buang air kecil, ade darah keluar dr situ..terlkejut aku..
almaklumla..ini kali pertama..aku terus kuar dr bilik air n bgtau mak n k.lee..mintak pad skali le..huhu
kami cadang trus ke hospital kuala lumpur lps bintangku solat isyak..

sampai kt HKL, doc trus check..ms nak check bukaan, air ketubanku pecah n bukaan masih 2cm..
aku di admit ke wad..bintangku same2 hanta naik ke atas memandangkan hanya suami yg dibenarkan..

13hb Oct 2010..

dalam kul 5 lbh, perut aku rase semacam..sakit2 tp, masih aku tahan..n buat tido(walupun xdpt tido)..
pukul 7 lbh perut aku dh rase sakit yg amat( bagi aku le..xtau pulak org lain rase mcm mn ek..)
dalam sakit2 aku pakse diri aku makan roti n milo yg menjadi menu sarapan pagi kt wad hrtu..
menangis gak le dlm menahan sakit n makan roti..
aku trus msg bintangku utk naik ke atas..walupun die ragu2 samada leh naik ke x..aku xkira..aku perlukan die kt sisi aku ms tu..

akhirnye dlama kul 9, nurse tu perasan yg muke aku ni sakit sangat..die bawa aku jumpe dok n dok tgk bukaan aku masih lg 2/3cm..sepatutnye 3cm br leh msuk labor room..memandangkan aku pnye kesakitan tu ketara, diorg admit gak aku ke labor room..aduhai..terasa sakit ms tu..hehe..Tuhan je yg tau..

ms tu juga aku msg suamiku supaya masuk ke labor room..
gembira gak die masuk situ tp, maaf le bintangku..kesakitan contraction tu lagi sakit..
dalam menunggu hingga bukaan menjadi 9cm..sakit yg mendatang semakinkerap membuatkn aku rs lemah skali..
nurse ade sarankan spy aku mengambil epidura (melalui tulang belakang) sebab die tgk aku ni jenis xtahan sakit..nampak sangat kot..
sambil berkira2 n berbincang dgn bintangku..dan menahan sakit..nurse tu check bukaan aku dh 5cm..(sepatutnye, kalu nk amik epidura xleh lbh 6cm) so, die sarankn xperlula amik..amik yg biasa je kt punggung..(yg memboleh kn kite rs ngantuk yg amat n tido..n mengurangkan rase sakit)..so, aku amik yg tu..

tido...xbermakne xsakit..cume kurang skit berbanding buka mata..
apepun, sakit yg datnag tu makin kerap n bertambah sakit..

ape2pun yg berlaku kt sekeliling aku dh xpeduli yg aku rs hanya sakit..sungguh..

akhirnye, bukaan dh 9cm so, doc yg bertanggungjawab ms tu, Dr. Karina(chinese look) pun start arahkn aku teran..
ms tu kul 2.45 or 2.50 p.m..

xtaula disebabkn ape, org kt situ ckp aku xpandai teran..tp aku rs bdn aku mcm dh xbertenaga utk teran keluar ank yg aku kandung ni..
jenuh gak aku tgk muka2 org kt sekeliling tu beri semangat pd aku..yg tergeleng2 pun ade..

akupn dh pk yg bukan2..kalule aku terpakse kene operate..

cume sorang je yg ade kt sekeliling aku yg terus n xjemu2 bg aku semangat..
of course le bintangku..mcm2 die bisik kt telinga aku..
push n kira sampai sepuluh sambil dagu jejakkn ke dada..
ikut kiraan die..jenuh le die mengira..tp, xsampai sepuluh aku dh xlarat..ade gak sorg nurse tu suruh aku rase kepala ank aku yg dh ade kt kwsn tu..bersemangat skit..tp, mungkin tenaga aku xbrape cukup..

rasa saat tu amat genting skali..
rasa kenapalah susah sgt bb ni nk kuar..
apela dosa aku..mcm2 yg aku fikir..

last skali sorang doktor india lelaki masuk n die ckp..she can do it..come on, i'll help u..(ala2 mcm tu la..xbrape ingat sebenanye..)
so, die start tlg tekan perut aku n akhirnye..kuar le kepala bb ku..rs die bergerak2 kt situ..
then sambung lg utk teran keluar sepenuhnye..kali ni aku rs mudah je..

tepat kul 3.40 p.m  n seberat 2.87kg die si comel yg ku kandung selama ini keluar sepenuhnye..bersama air yg hangat n melegakn malah hampir menghilangkn rasa sakit yg kutampung selama contraction tu..
alhamdulillah..itu je yg aku dpt luahkan dgn lemah..

then nurse tu tnye aku ank tu lelaki ke perempuan sambil tunjuk bb tu kt aku..
dgn lemah n hampir kehilangan suara, aku ckp "lelaki" dan die membawa bb aku pergi..

aku perasan, bintangku cium aku lps selesai lahirkn bb kami..dan kalu xsilap, aku sempat mintak maaf dgn die...sbb seingat aku, ms aku sakit tu ade gak aku rs mcm kurang selesa dgn ape g die buat..sorry ek abg..ampun sangat2..^_^

bintangku di arah keluar sbb proses seterusnya adalah utk mengeluarkn tembuni n jahit kt situ..
alhamdulillah, semua berjalan dgn lancar n aku dibiarkn berehat..kul 7 lbh baru aku di hantar ke wad..

dpt tau yg bb aku kene msuk icu coz nafas xlancar..bukan lemas, paru pun ok tp, utk langkah berjaga2 dr die terkena jangkitan kuman so, die kene amik antibiotik..

start dr hrtu, aku mula berpantang..

mlm tu, bintangku dtg bawa aku tgk bb kami..Allah je yg tau perasaan aku ms tu..walupn rs mcm nk pitam, aku kuatkn utk tgk die..

kate diorg yg tgk sblm ni, sebiji bb kami mcm muka aku..mmg betul le kot..bulat...mulut kecik je..

dan kate diorg gak, ank lelaki ikut muke mak, sejuk..
insyaAllah..

itulah rentetan kisah kelahiran ank sulung kami..

buat walid a.k.a bintangku:
terima kasih sayang sebab senantiasa berada di sisi ummi..ummi hargai semua tu n maafkan le ummi kalu ade terkasar bahase sepanjang proses ni or sebelum or akan datang nanti ye..
inilah hadiah utk ulang tahun kte nnt ye..^_^

permata hati ummi&walid:
ummi n walid sangat bersyukur dgn kehadiran sayang..juga xlupa akn senantiasa doakn ank ummi supaya jd ank yg soleh, beriman n berilmu..

pd semua kaum keluarga:
trima kasih atas ucapan tahniah n doa sekalian ^_^

Wednesday, October 27, 2010

tErlalU seMpurNakAh diA?

terlalu sempurnakah dia??

kadang2 terasa diri semacam tidak seperti yang dia impikan..
kadang2 terasa diri terlalu jauh perbezaan berbanding dirinya..

adakah mungkin aku tidak seperti yang die benar2 impikan selama ini?
benarkah aku pilihan hatinya..

bila begini, terasa diri ini jauh dengannya..
bila begini, terasa diri di bandingkan dengan yang sebelumnya..
terasa diri tersisih tanpa tiada berguna..
terasa diri terlalu diperendahkan seadanya..

tapi..

mungkin saja hanya aku yang berasa begitu..
mungkin juga dia tidak bermaksud membuat aku terasa sebegini..

biarlah..hanya masa akan menentukan segalanya..

hanya doa yang perlu dipanjatkan untuk kesejahteraan bersama..

Friday, October 22, 2010

10 daYs

salam..

hrni aiman p amik darah lg untuk check kuning..bacaan 11..turun 1 je dr hr rabu..so, hari ahad kene lagi amik darah..

risau jugak ummi lame2 bile bacaan die mcm tu je..die pun tido je..nak kejut cara ape lg pun, dh xtau..

lagi2 bila walid jauh kt sana..walaupun tiap2 hari walid tepon tnye pasal aiman, still lg ummi rs gundah gulana dgn keadaan aiman ni...

buat aiman ank ummi&walid..cepat sembuh ye sayang..ummi&walid, malah semua org kt sekeliling nak sgt tgk aiman buka mata n main dgn semua..

buat walid, ummi xsabar nk jumpe walid hujung mggu ni..biar sekejap, ummi harap dapat melegakan perasaan ummi ni ye..

++ ya Allah...aku bermohon padaMu agar sembuhkanlah anakku dari penyakitnya ini..permudahkanlah segala ape yg kami lalui..++

Wednesday, September 8, 2010

iSniN, 28 rAmadHan 1431H

salam..

today feel like tuesday..
why?? nak cuti cepat ler..all moods change to raya mood..

erm..
plan for today, go to sogo to buy my hubby's shirt for hari raya. together with dashi (coz she also want to buy jubah there).

tersangatlah lesu ikut si dashi ni membeli belah..ke hulu dan ke hilir aku membawa perutku yg semakin membesar..^_^

kul 5 pm trus balik..

dapat le ape yg aku rancang nk beli:

1. tudung utk 2 pasang baju pregnant aku
2. 2 helai t-shirt utk bintangku smepena hari raya ni..

kalu ikut aku, bukan le cerewet mane ms membeli ni..tp, rasenye..si dashi ni yg cerewet, tu yg lame yg amat ktorg kuar..

apepn, thanx to her ^_^

++ anak ummi, mcm biasa..masih cergas menendang di dalam sane..ummi semakin xsabar nak jumpe ank ummi ni..^_^ ++

Monday, September 6, 2010

kEmaS rUmah :: raya 2010

salam...

sabtu lepas sepatutnye kami (me n husband) dijadualkan utk mengemas rumah..almaklumlah, nk raya kan..
ni first time kami beraya sebagai suami isteri ^_^

hari tu , punya la laem nk tggu bintangku buat pengumuman raya ni balik mane dulu..
erm..tahun ni, kami blk ipoh dulu, raya ke 2 insyaAllah balik batu pahat..apepun, xsabar nk blk raya ni..hehe

nak dijadikan cerita...
hari sabtu tu bintangku kene keroje pulak..so, secara xlangsung akupn pergile bekerja sabtu tu..
dalam pukul 2 lbh, kami janji nk jumpa kt lrt mesjid jamek..nk pg jln mesjid india..bli baju raya la konon..huhu
dapat le sehelai jubah aku..dan kesudahannye, baju raya die tahun ni recycle je dr yg lepas..hehe..jimat..

lps solat asar, kami bergegas blk ke kelana jaya..then trus pg shah alam. ada majlis berbuka puasa bersama kawan2 sekolah menengah die..yum yum..sedap gak makanan kt situ..berbaloi le..n dpt juga kenal kwn2 die ms sekolah dulu..ade yg masih single n ade gak yg dh berfamili..

blk umah tu, keletihan sudah..sahur aku xmasak, cume panaskn bubur lambuk yg dpt dr mesjid jamek ms solat asar td..huhu ^_^

:: ahad ::

kuar dr bilik ms bangun tido tu..bintangku dh start sidai kain..hehe..aku trus peluk die dr belakang, rs bersalah lambat bangun skit dr die..hehe..maafkan dinda, kanda.. ^_^

so, ktorg start kemas dr bilik ktorg le.."kamar beradu".
pehtu, bilik tengah..a.k.a bilik anak ummi n walid nnt..
sambil2 tu, aku kemas kt bhgn dapur..

lps asar plak bintangku ajak pg ke giant nk bli barang n trus p bli juadah berbuka pose..(aku dh xlarat nk masak2 lg..)

mlm tu, ktorg ingat nk sambung kemas ruang tamu n dapur..

lepas bintangku turun ke surau utk isyak n terawih, aku pun sesaje nk merendam kaki dgn air panas utk legakan sakit bisa2 kaki ni..almaklumla..ibu mengandung kan..

tetibe..
bintangku balik umah..sakit kaki sangat katenye..
apelg, aku pun ajak die join merendam kaki same2..hehe
air aku masak n masuk dlm baldi tambah air sejuk skit..ktorg dok same2 rendam kaki..hehe
pehtu, saje je ngade2 gosok kaki die..n scrub skali..then br die ok kot..sebab die trus solat n turun blk ke bawah..


aku??
lepas solat isyak, aku ingat nk terlelap jap..tunggu sarung bantal kering, pehtu tlg bintangku sambung kemas rumah..

tapi...
kaki aku ni terasa berbisa sangat..so, xlarat nk bangun..
n sudahnye, bintangku mengemas le ruang tamu tu sesorg..
hehe..maafkan dinda sekali lagi ye kanda..

lps sahur tadi, sempat le aku urut kaki bintangku sekejap..^_^

++ aku sayang bintangku ++

Thursday, September 2, 2010

moOd oH mOoD

hrni sunyi je opis aku ni..

mood nk keje pun mcm tahap minimum je..xbersemangat jdnye..nape ye??

maybe juga sbb dah nk raya ni, semangat keje dh berubah jd semangat nk beraya..hehe..(boleh gitu??)

atau...dh nk raya ni, student dh xnk dtg kelas..sume ckp dh beli tiket awal, so mintak cancel class..
kalu buat kelas pun yg ade 1. itu pun kalu ade, kalu x..erm...nyampah kan..

buat pengajar jd xbersemangat nk buat kelas..

aku pulak, makin hari makin cepat rasa letih..kaki pun rasa nak kejang kalu duduk/berdiri lame2..

cakap pasal xleh diri lame2 ni, teringat kisah semalam..

sampai je kt kelana jaya tu, kene cross jejantas coz semalam ktorg xbeli juadah berbuka kt pasar..
aku le..rasa mcm dh lame xmasak, so semalam nk masak le..hehe..

tp, tunggu bintangku lame sgt..berubah mood aku dr gumbira nk memasak jadi mcm bengang je..
rasa penat sgt..dgn kaki aku yg dh xleh tahan tggu lame2 (udah le aku ni mmg xsuka tunggu orang..hehe)

rasa geram yg amat, mcm xsabar pun ade gak..macam nk meleleh airmata ni, mujur dapat ditahan coz malu plak kt org lain yg same2 tggu kt situ..ape plak diorg pk, dh le tggu sesorg, tetibe nangis..xmungkin..ekeke..

tp, rasanye, mmg nampak le ketaranya muke aku yg monyok semalam tu..mata dh berkaca2 je..
last2 aku bg msg kt bintangku, tnye lame lg ke..die kate dh sampai..so, aku dok le jenguk2 mn kete die..
nuun..kt blakang tu..erm..

sampai je giliran aku naik kete tu, cepat2 aku pg kete, bukak pintu n masuk..
beberapa saat lpas tu, aku ckp..lamenye..kuar opis kul brape??
die ckp, jammed jar..nk kuar parking jammed, kt roundabout jammed sume jammed..sblm kuar opis, ade org tepon..
(panjang lebar plak jwpn die..)
aku terus diam..malas nk ckp dah..
die pegang perut aku..(kebetulan anak ummi ni menendang kuat plak..)
die pun cakap, kuatnye anak walid ni tendang..ceriaje bunyinye dgn senyuman die..
aku cume ckp erm..dan..muke aku kelat lg..(tetibe rs bersalah plak..)
bintangku terus tanye lg nk beli ape utk masak n ape lg ntah die ckp..sambil pegang perut aku n cari tangan aku..genggam..

sampai kt satu selekoh tu, aku tetiba terasa nk mkn eskrim dgn air a&w.mcm sedap je..
terus aku bersuara, sy nk mkn eskrim n air tu la...(actually, hr selasa tu ktorg pg giant, kelana jaya..dh nmpk tp xterbeli..)
cepatje bintangku jawab.."kalu awak senyum, kte terus pg beli..erm, senyum dulu..dr td, muka asik masam je..senyum dulu.."

aku yg terkejut jawab.."tipu..nk beli kt mn?" n secara xlangsung aku tergelak ms tu..
die kate, "ha..senyumpun..kte beli kt jaya grocer..kte trus beli.."

dlm hati aku, seronok dgr die ckp mcm tu..

sblm masuk umah pun die saje usik aku.."sayang..", bile aku jawab, die ckp lg.."sayang..sayang.."
tau le yg die sj ngusik aku..huhu..luv u, abg..^_^

cume, bile fikir2 balik..nape le jadi mcm tu ek..moody semacam..

++ abg, maafkn sy ye..sungguh xsengaja..sebenarnye, ade je niat nk senyum n bg salam kt abg ms msk kete tu..tp, ya Allah..xtau le nape xterkuar sume tu..mujur abg pandai amik hati sy..buat sy sayang abg sgt2..
semoga Allah SWT meredhai hubungan kte n agar hubungan kte senantiasa segar ramah n penuh kasih sayang..ameen..++

Wednesday, September 1, 2010

27 tO 31 aUgusT 201O

salam..

hujung minggu lepas, bagai dijanjikan bintangku..kami balik ke kampungku..mane lagi kalu x batu pahat, johor..tempat tanah tumpah darahku..hehe..

pagi sabtu tu, sempat lagi hadirkan diri kt aktiviti yg dianjurkan kt kawasan umah sewa ktorg..almaklumlah, bintangku sebagai pengadil bg pertandingan tu..siap kene bg ucapan lg..
tp, aku turun lewat..xsempat dgr die berucap..tiba je kat bawah(dewan) pertandingan dh bermula..hafazan dan azan..kanak sekolah yg berumur 10 tahun kebawah..
macam2 ragam..^_^

habis pertandingan, aku siap2 kemas barang(actually bintangku dah suruh kemas awal2(dr semalam) tp, smlm(jumaat) walupun aku cuti..keje lain yg aku buat sampai xlarat nk kemas beg..)..

dalam kul 2 lbh, ktorg pun bertolak..macam biase le..kalu perjalanan jauh dok dalam aircond, tido le aku gamaknye..hehe..

tp, bukan lenapun..

kuar je kt tol pago, anak ummi ni makin kuat menendang..mcm seronok sangatje nk blk kpg Bt Pahat..^_^
walid pun rasa die tendang, sbb walid sepanjang jalan pegang perut ummi..^_^

hr sabtu tu, ari buat ngunjung (istilah org jawa,johor utk adat menghantar makanan yg terdiri dari ketupat, ayam (masak ikut suka org nk bg), sambal goreng, serunding, kuah lodeh). ms kami dlm perjalanan, sempatla bermesej dgn ayu, menu diorg kari ayam, sambal goreng, serunding n lodeh..sedap nye..xsabar nk buka..

sampai2 je batu pahat, singgah umah ani..jenguk mak. ani ajak buka sane, tp ktorg dh rancang buka umah simpang..dgn ayu n hby, emi, udin n tuan rumah (ari n keluarga)..

so, perjalanan diteruskan lagi ke rumah simpang..
sesampaije kt umah tu, terkejut aku tgk keadaan umah tu..bersepah..sbb diorg tgh kemas2 umah n mengecat skali..patutle..
kami berbuka dok bawahje..semua ade kecuali ari yg xblk lg dr mengunjung..
bintangku?? alhamdulillah, die makanje ape yg ade..(lauk ngujung)..erm, sedap2 lauk yg diorg masak..yg aku tau, emi masak kari ayam(mmg die pro le masak lauk ni), pehtu sambal goreng letak babat(perut lembu)..

bintangku makan senyap je..sedap sangat ke sampai die meratah sambal goreng tu..hehe ^_^

minum air katira madu (ini yg plg aku tunggu time bulan pose ni..susah nk cr kt tmpt lain tau..sedap yg amat!!)

lps isyak, ktorg kuar pg BP Mall..ali ajak main bowling..aku n ayu tgk je le..sbb ktorg kene kuarantin, so tgk je n tukang gelakkn diorg..(hehe, bukan nk sokong..)

bintangku sempat belikan aku sepasang baju pregnant(utk raya, kayenye..). makasih, bintangku..^_^

hari ke 2:

ahad, ayu nk blk tampin dah..tp, die nk pg singgah beli kerepek kt prt lapis laman. so, ktorg pun ikut le same..ajak k.ju n anak kembar die (dinie n dayana)..
sampai kt sane, bukan main ramai lg org..jalan siap jammed tu..ktorg just survey, esok aku n bintangku cadang nk pegi beli..

balik tu, ktorg singgah umah ani lg..tengok mak, sambil tolong ani masak utk ngunjung..hari ni, ktorg cadang buka kt umah die..

so, dh pukul 5 lbh tu dr umah simpang pergi umah ude, nk mntk tlg k.ya buatkan jem nenas utk biskut tart..hehe..pehtu, pg pasar bli air katira madu then trus ke umah ani, berbuka..
harini, long pun ngunjung jugak..menu umah long, kari ayam, sambal goreng, lodeh n serunding kot..umah ani plak masak ayam masak rendang, sambal goreng, lodeh n ape ntah lagi satu..yg pasti, sumenye sedap belaka..

lpas mkn n lepak2 jap dgn diorg..ktorg pun balik umah simpang n tido kt sane..main dgn kembar..hehe ^_^

hari ke 3:
hrni, pg ktorg pg beli kerepek..ajak ani skali..byk gak ktorg spend duit kt situ..huhu..borong kerepek xhengat..rancang nk buat open house jemput kengkawan kt kL tu..coz, sepanjang ktorg pindah umah sendrik xpernah ajak kwn2 dtg sane..hehe..i'Allah..

then, blk umah..lps solat, pg bandar cr selendang/kain ela utk beri pd ahli parlimen yg nk berbuka puasa dgn penduduk uamh sewa ktorg kt kL tu 2hb sept nnt..

lps bli brg2 tu sume, singgah ke pasar peserai utk beli air katira (mmg buka air ni je sepanjang kt kpg ni)..hrni, nk buka umah long pulak..hehe..

so, kul 6 lbh ktorg pg umah long tlg ape yg patut..long masak sup tulang n ikan cencaru bakar..pergh, sedap yg amat..ditambah pulak dgn nangka masak, cempedak goreng..adoyai.air katira madu..yum, yum..
lepas kekenyangan n rehat2 dgn long n a.mail, ktorg pun beransur blk..singgah umah simpang amik barang n tido umah ani (sbb dh janji dgn aishah nk tido umah die..)

potpetpotpet aishah bile ktorg dtg umah die..sahur same2..

keesokkan harinya..hari ke empat a.k.a merdeka day..
kul 10 lbh ktorg bertolak, tgglkn mak n aishah..
singgah umah simpang amik brg n salam2 dgn ari n udin sume..singgah umah ude, tp ude n k.ya kuar pulak.so, pesan kt liya je suh kirim salam..

then ktorg sempat singgah ke kilang kerepek tu nk bli kerepek ubi pedas basah..sanggup menunggu beratur panjang..ramai org..sampai kul 12 br dpt then terus gerak balik..

letih yg amat, tp seronok sangat2..

p/s buat semua adik beradik aku, jumpa hari raya nanti ye..

++ terima kasih kt bintangku yg sanggup tahan penat n lesu bulan ramadhan, pegi umah adk beradik aku..huhu, sayang kamu  ^_^

Wednesday, August 25, 2010

pOnteNg !!

hehe..^_^

malu kt topic tu..ponteng..ponteng puasa le..
alkisahnye, baru kul 10 a.m td perut ni dah pedih semacam..berpeluh2 tahan pedih perut ni..
udahnye, aku buat keputusan utk minta tolong student aku blikn air susu, roti n biskut utk berbuka awal...

dh tnye pd bintangku, die merelakan sebab takut jd mudarat kt aku n bb kami ni..hehe

erm...hrni, ade meeting staff lak.start kul 12 sampai kul 3.10 p.m..lame gak tu..
byk gak isu2 yg dibangkitkan terutama dari marketing department..

and the thing that made this meeting interesting is when ACCA's representative highlight a lot of hot issues..
only staff that attend this meeting will know..

but again, all issue that been highlight today already discuss before and still no action even during the meeting, they said 'resolve'. what is resolve??i  also don't know..

apepun, today xtau nk mkln ape utk temankan bintangku berbuka puasa..(pdhal aku xpose..hehe)

adOyai!!

ntah ngape harini mood ceria jadi bengang...

apesal ek, student ni buat keje last minute..betul2 last minute punye..
aku dulu ms blaja pun suke gak buat keje last minit..tapi xde la melampau mcm ni..

harini nak kene anta assignment, semalam baru buat..
pehtu xdapat bukak file, jadikan alasan xleh anta assignment..
sakit hati tul dengar..

yg anta pulak, ntah ape2 ntah..
letih tanye faham ke x nak buat mcm mn..faham, siap tanye byk2 lg..
tp, still gak same mcm xtanye..

then..nak pulak mint

eeeii...geram tul..
mujurlah bulan2 pose ni xleh le nk marah sgt2..kalu x, ade yg aku lempar je assignment tu..(huhu..xpenah pun buat mcm tu..cakap je..hehe)

tp, seyes geram..terus berubah mood hrni..

sakit hati..astaghfirullah al azim...

Monday, August 23, 2010

:: di pOndOk kEciL ::

dipondok kecil di pantai ombak
berbuih putih beralun-alun

disuatu hari ayah berkata
jaga adik mu ayahkan pergi jauh
ku pandang wajah ayah dahinya ku cium
air mata mengalir hatiku pilu

diam-diamlah sayang jangan menangis
doakan ayah semoga sejahtera
diam adik ku sayang jangan menangis
walaupun ayah gugur pastinya dia syahid

wahai abang ku kemana ayah
ku sayang ayah ku cinta ayah 2x

duhai adik ku sayang jangan bersedih
ayah mu pergi menyambut seruan Ilahi
tapi ingatlah adik ku pesanan ayah
belajar, berusaha walau di mana jua

pada Mu Tuhan aku bermohon
dosa ayah ku minta diampunkan

kuiringi doa, rahmati dia
tempatkan ayahku, bersama kekasihMu..
++ lagu ni buat aku teringat kt arwah abah yg telah pergi meninggalkn kami..
semoga roh arwah abah tenang bersemadi di sisiNya..
juga mendapat keredhaanNya..


 ku sayang ayah..ku cinta ayah..

Saturday, August 21, 2010

30 weEks

alhamdulillah..

anak ummi dah masuk 30 mggu lebih. hari ni pulak, ade appointmemnt dgn dr.siti kt tawakal. so, pg2 lg dh bertolak terus p ofis n p hospital.

ummi tengok anak ummi i'Allah sihat kt dalam tu..malah bergerak2 masa doktor scan td..bukan main lagi aktifnya..

sekarang berat anak ummi dah 1.45kg..n doktor ckp maybe masa lahir nanti xbrape besar sgt..n good for me le..coz i'Allah boleh deliver normal, xyah c-zar..erm, i'Allah semuanya berjalan lancar..

doktor ckp lg, maybe lahir nnt anak ummi dalam 2.6/2.7 kg..hehe..biar comel ms lahir, kang dah lahir..ummi bg susu cukup2 supaya anak ummi membesar dgn sihat n bijak ye..^_^

doktor ckp juga yg maybe anak ummi ni akan kuar cepat dr tarikh yg dijangkakan..expected date, 24 oct..tp, lpas die check kedudukan kepala anak ummi ni, kebawah skit dr tempat yg sepatutnya..
so, ummi risau juga..kalau cepat skit tu, means a month or a weeks?
then doktor bgtau maybe dlm 2 weeks before le..Oooo..so, doktor minta kami prepare awal2..

apepun, kesimpulannya..anak ummi sihat kt dalam tu..n ummi pulak, sihat..jantung ok, darah ok, kencing manis pun xde..^_^..berat pun maintain 64kg mcm sblm (maybe bcoz puasa).

Friday, August 20, 2010

10 rAmadHan 1431H

salam..

kejap je dh nak masuk sepuluh ramadhan..alhamdulilah, aku cume ponteng 2 hari je..hehe..itupun sebab batuk2 muntah hrtu..so, jadi xlarat n makan ubat..

skang ni, tengah buat budget raya pulak..almaklumlah, hidup berdua xsame lagi macam dolu2..skang ni, buat ape2 kene amik kira pandangan pasangan..berkongsi segalanya..


anak ummi pulak makin besar..alhamdulillah dah masuk 30 minggu n 4 hari..
boleh tahan jugak anak ummi ni bila menendang..sampai bergerak badan ummi..
insyaAllah, anak ummi membesar dengan sihat dan cerdas kat dalam sane tu ye..

semoganya, keluar nanti sihat n sempurna anggotanya..ameen..

bile tengok stretch mark kt perut ummi ni, terasa sangat anak ummi ni lasak orangnye..huhu..nanti dah besar  sikit, ummi kasi tengok stretch mark yang ummi dapat mase mengandungkan anak ummi ni ye..

walid pulak skarang ni dah kurang busynye..dah xde lagi balik pagi2 hari..huhu..i'Allah, ramadhan ni kte buat yg lebih baik dari tahun lepas ye walid..

terfikir jugak kadang2 tu..cepatnye masa berlalu..tahun lepas seorang, tahun ni berdua n i'Allah dlm ms terdekat bertiga pula..rasa baru semalam ummi jumpa walid..^_^

apepun, ummi sayang anak ummi n bintang hati ummi..
semoga Allah meredhai hubungan kami ini sehingga ke syurga...

Tuesday, July 27, 2010

rUnsiNg

hurm.. hrni, bukak2 je facebook terbaca sesuatu yg membuatkan emosi terganggu..

terus rasa macam hilang kepercayaan, keyakinan pada seseorang..

hati, hati..kenapalah begini..mudah sangat di goyangi..

tapi, memang pelik..kenapa leh jadi macam tu..pelik...kenapa mesti dia yang ada di situ..

arghh...xseronok jadinya hariku ini..erm..

pagi ni pergi kerja dgn rasa ngantuk..bukan ape, pg tadi perut sakit sgt sampai xlena tido..udahnye, dgn bintangku skali ku heret utk picit mn2 yg boleh..lepas die picit, baru lega sikit..terima kasih sayang..^_^

erm..satu lagi isu utk kami berdiskusi ialah..kenduri arwah kt johor jatuh pada sabtu ni...

actually, aku yg sibuk request buat mggu ni..itupun atas cadangan bintangku..tapi, tetibe mggu ni n mggu lepas dh jd minggu busy die lak..so, mcm mn le tu ek..

hish..risau plak bile pikir benda ni..

++ anak ummi teman ummi balik johor, nak?? walid mcm busy je..xdapat nak join kte..erm, sayang?? ++

Monday, July 26, 2010

sEniN ^_^

salam..

senin maksudnye, isnin le..mood hari ni tersangat le malas n ngantuk..
Lesu yang amat coz hrni cuba lagi berpuasa qada'..bukan ape, elok gak utntuk persediaan menjelang bulan ramadhan yg bakal menjelma beberapa hari lagi..

harap ummi tabah dan semoganye, dengan adanye anak ummi bersama ummi, dapat menguatkan lagi semangat berpuasa ni..hehe..

last saturday pg check doktor..

doktor sarankn berpuasa if not, xlarat nk ganti nnt..(actually, mmg bercadang berpuasa..cume penuh or x tu, kene ikut keadaan ms tu nnt)
die sarankan either buat 2 hari puasa n satu hari ponteng or ikut kemampuan badan..
insyaAllah, ummi cube yang termampu..
cha yo, cha yo!!

untuk hari ni, cadangnye nk ajak walid pg berbuka kt tepi tasik tu..menu biasa kalu mkn kt situ..
char kuey tiaw n lai ci kang ais..yum, yum..
xtau la dpt pg ke x, memandangkan walid yg teramat busynye bulan july ni..

sejak beberapa mggu yg lalu, walid mmg byk keje..pagi sampai petang, petang ke malam..malam ke pagi..
ummi tengok pun letih..tapi, untuk sesuap nasi..walid mesti kuat n ummi mesti tabah n sabar tunggu walid..

anak ummi kene tabah n kuat mcm ummi n walid ye..

** raya tahun ni, xdecide lg balik mn..tp, ummi harap balik johor..coz, ni first time beraya dgn pasangan..then, tahun ni pulak semua adik beradik beraya kt umah mak..termasuklah aji (abangku yg jauh di sabah) turut serta ada di pagi raya tahun ni..tu yg xnk lepaskn peluang berkumpul ramai2..dan yg penting, tahun ni first raya mak dalam keadaan begitu..so, mesti mak nak semua anak2 mak keliling die kan..

**harap sangat walid leh consider yg itu..huhu..i'Allah, kalu dah tahun ni blk johor..tahun depan, confirm raya pertama kt perak..hehe..

+- anak ummi makin byk bergerak..cergas betul anak ummi ni..harap stay dgn kedudukan sekarang ye sayang..semoga ummi dapat lahirkan sayang dengan normal..amin.. -+

Thursday, July 15, 2010

buat suamiku, bintang hati ummi ^_^

Suamiku

Maaf di atas keluh dan resah
Aku tewas di medan jiwa ku
Kerna aku baru belajar
Belajar menjadi seorang mujahidah

Namun gagalku sementara cuma
Itulah iman dengan seribu gelombangnya
Kugagahi segala dengan doa dan cita

Kata-kataku mungkin hambar
Ia sekadar cerita hidupku
Isteri sepi menagih simpati
Agar dunia tahu dan restu

Pesan dari teman yang dikenali
”Wanita itu rusuknya bengkok
Luruskan..berhati-hati
Bertegas..jangan keras
Berlembut..jangan sampai reput”
Itulah hakikat seorang isteri

Suamiku
Suka duka, tangis ria
Resepi hidup kita selamanya

Suamiku
Kupohon sabar darimu
Agar aku redup di bawah payungmu
Agar aku terang di bawah sinarmu
Agar aku mekar di dalam cintamu

Pergilah suamiku
Medan itu lebar dan luas
Engkau mujahid untuk semua
Kan kuiringkan doa dan cinta
Agar syurga Allah diberi balas

Tenang dirimu dalam doaku
Tenang diriku dalam cintamu..

actually sajak ni di petik dr blogger lain (ummusaif)..tp, rs yg sama buat suamiku..
** saya sayang abang **

Tuesday, June 29, 2010

diAm taK diAm

salam..

diam tak diam..rupa2 nye, baru aku sedar..
minggu depan, genap kandunganku ini 24 weeks@6 bulan..
alhamdulillah, selama tu jugak aku dh membawa anakku ini kemana jua walau dalam keadaan ape jua..

ummi sayang anak ummi ^_^

semoganya, anak ummi ni membesar dgn sihat n senantiasa mengingati jasa ummi n walid kelak ye..

geRak2 aNak uMmi

sempena world cup ni, anak ummi ni memang galak bergerak2 dlm perut ummi ni ye..
xpe, ummi suke..bergerak maknenye anak ummi sihat dan gembira dlm sane tu..
kelak, ummi harap anak ummi akan sentiasa n kekal gembira n sihat bile lahir di dunia ni ye..
temankan ummi n walid..
^_^

eh, lupe lak..
hrtu, ummi jalan2 rs seronok tgk barang2 baby..
nk beli, ingat walid pesan.. awal lg..
erm, udahnye ummi beli barut n sarung tangan n kaki je utk ank ummi ye..
i'Allah, ade rezeki kte bli lg..huhu

 ++ kalau leh, xnk berbelanja lebih utk anak..
bukan berkira tetapi nk latih die bersederhana dlm semua benda,
apepun, yg terbaik utk anak ummi ++

Friday, June 25, 2010

gOnE!!

salam..

cerita ni berlaku semalam..
hari semalam yg memilukan aku.

alkisah...
setibanya di stesen lrt Kelana Jaya..mcm biasa le menapak trus menyeberang ke sbelah jalan utk tggu bintangku amik blk umah...
port bisa, tepi 7E..

lpas tepon bintangku utk menyatakan bahawasanya aku dh tiba n tggu die kt sblh 7E tu (sambil main kasut), terasa nk mkn eskrim..
bile pusing je belakang..sumthing happen..

splash!!
"hah!!"
aku terkejut n pandang ke bawah aka dlm longkang besar dpn penjuru kedai 7E tu..

kasut aku dengan jayanye berada dlm longkang tu..
aku yg msh terkejut trus senyum n pandang sekeliling..satu couple cina perasan kasut aku jatuh n just said "her shoes.." n senyum kt aku..

waaa...dlm hati aku Tuhan je yg tau..sayangnye..
nk aku amik, jauh ke dalam longkang..ramai plak org kt situ ..
so, aku pun tggu bintangku sampai sambil berdiri tegak dgn kasut sebelah..
mujur smlm pakai seluar yg labuh..so, xnmpk sgt le akn ketiadaan kasut yg sebelah lagi tu..

sambil tunggu tu, byk kali gak aku asyik memandang kasut aku yg jauh ke dalam longkang..
pasang niat nk amik mlm ni gak..

setibanye bintangku, aku trus crite..mlm ni nk p amik..
tapi..tetibe die kate mlm ni ade meeting lak..

sedih lagi..tp, xpe le kot..

kt umah, sementara tggu die meeting..tetibe hujan turun...
dlm hati, risau kasutku hanyut dibawa air..


sampai masanye, kami bergegas ke tempat kejadian..
ternyata andaian aku td tepat...
kasutku hilang dr pandangan mata..waaa....

erm..mengalir jugak le airmataku ini..n xpasal2 kene gelak dgn bintangku..hampeh..huhu

bkn ape, sayang sgt dgn kasut tu..
mmg aku ni jenis syg barang2 sendirian aku..lagi2 kasut tu berkhidmat sejak aku pregnant..
kire, first pregnant punye kasut la ni..sgt bernilai bg aku..xrosak ape2 pun, tu yg ralat sgt bile hilang sekelip mata je lak tu..
ingat lagi, ms awl2 pregnant..gagahkn diri gak dgn k.saf pg SOGO tu cr kasut yg selesa utk ibu mengandung..(trima kasih k.saf sudi temankan, jasamu ku kenang.. ^_^)
dgn rase mual2nye..cepat mengah n letih bile jalan..panas terik tengah hari..gigih cr kasut tu..
pilih punye pilih...kasut larrie ni gak yg aku berkenan..hitam..n simple bg aku..harga, xmahal n xmurah jugak bg aku..RM55.90..tp, berbaloi..
dh 5 bulan lbh guna kasut ni tetibe jd lak mcm ni..isk isk isk..haru..
sayang..sayang..sayang sgt..


sayang mcm mn pun, nampaknye jodoh aku dgn kasut tu xberpanjangan..

but, moral of the story..
jangan sesekali bermain2 dgn kasut anda di tepi longkang atau parit atau yg sewaktu dgnnye..
sayangilah kasut anda..

Thursday, June 24, 2010

mAta siApa yG taK peRnaH meNangIs

salam..
just nk share..

Pada setiap Jumaat, selepas selesai menunaikan solat Jumaat, seorang Imam
dan anaknya yang berumur 7 tahun akan berjalan menyusuri jalan di kota itu
dan menyebarkan risalah bertajuk "Jalan-jalan Syurga" dan beberapa karya
Islamik yang lain.
 
Pada satu Jumaat yang indah, pada ketika Imam dan anaknya itu hendak keluar
seperti biasa meghulurkan risalah-risalah Islam itu, hari itu menjadi amat
dingin dan hujan mulai turun.
 
Anak kecil itu mula membetulkan jubahnya yang masih kering dan panas dan
seraya berkata "Ayah! Saya dah bersedia"
 
Ayahnya terkejut dan berkata "Bersedia untuk apa?". "Ayah bukankah ini
masanya kita akan keluar menyampaikan risalah Allah"
 
"Anakku! Bukankah sejuk keadaan di luar tu dan hujan juga agak lebat"
 
"Ayah bukankah masih ada manusia yang akan masuk neraka walaupun ketika
hujan turun"
 
Ayahnya menambah "Ayah tidak bersedia hendak keluar dalam keadaan cuaca
sebegini"
 
Dengan merintih anaknya merayu "Benarkan saya pergi ayah?"
 
Ayahnya berasa agak ragu-ragu namun menyerahkan risalah-risalah itu kepada
anaknya "Pergilah nak dan berhati-hatilah. Allah bersama-sama kamu!"
 
"Terima kasih Ayah" Dengan wajah bersinar-sinar anaknya itu pergi meredah
hujan dan susuk tubuh kecil itu hilang dalam kelebatan hujan itu.
 
Anak kecil itu pun menyerahkan risalah-risalah tersebut kepada sesiapa pun
yang dijumpainya. Begitu juga dia akan mengetuk setiap rumah dan memberikan
risalah itu kepada penghuninya.
 
Setelah dua jam, hanya tinggal satu saja risalah "Jalan-jalan Syurga" ada
pada tangannya. DIa berasakan tanggungjawabnya tidak akan selesai jika masih
ada risalah di tangannya. Dia berpusing-pusing ke sana dan ke mari mencari
siapa yang akan diserahkan risalah terakhirnya itu namun gagal.
 
Akhirnya dia ternampak satu rumah yang agak terperosok di jalan itu dan mula
mengatur langkah menghampiri rumah itu. Apabila sampai sahaja anak itu di
rumah itu, lantas ditekannya loceng rumah itu sekali. Ditunggunya sebentar
dan ditekan sekali lagi namun tiada jawapan. Diketuk pula pintu itu namun
sekali lagi tiada jawapan. Ada sesuatu yang memegangnya daripada pergi,
mungkin rumah inilah harapannya agar risalah ini diserahkan. Dia mengambil
keputusan menekan loceng sekali lagi. Akhirnya pintu rumah itu dibuka.
 
Berdiri di depan pintu adalah seorang perempuan dalam lingkungan 50an.
Mukanya suram dan sedih. "Nak, apa yang makcik boleh bantu?"
 
Wajahnya bersinar-sinar seolah-olah malaikat yang turun dari langit.
"Makcik, maaf saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat
sayangkan makcik dan sentiasa memelihara makcik. Saya datang ini hanya
hendak menyerahkan risalah akhir ini dan makcik adalah orang yang paling
bertuah". Dia senyum dan tunduk hormat sebelum melangkah pergi.
 
"Terima kasih nak dan Tuhan akan melindungi kamu" dalam nada yang lembut
 
Minggu berikutnya sebelum waktu solat Jumaat bermula, seperti biasa Imam
memberikan ceramahnya. Sebelum selesai dia bertanya "Ada sesiapa nak
menyatakan sesuatu"
 
Tiba-tiba sekujur tubuh bangun dengan perlahan dan berdiri. Dia adalah
perempuan separuh umur itu. "Saya rasa tiada sesiapa dalam perhimpunan ini
yang kenal saya. Saya tak pernah hadir ke majlis ini walaupun sekali. Untuk
pengetahuan anda, sebelum Jumaat minggu lepas saya bukan seorang Muslim.
Suami saya meninggal beberapa tahun lepas dan meninggalkan saya keseorangan
dalam dunia ini" Air mata mulai bergenang di kelopak matanya.
 
"Pada Jumaat minggu lepas saya mengambil keputusan untuk membunuh diri. Jadi
saya ambil kerusi dan tali. Saya letakkan kerusi di atas tangga menghadap
anak tangga menuruni. Saya ikat hujung tali di galang atas dan hujung satu
lagi diketatkan di leher. Apabila tiba saat saya untuk terjun, tiba-tiba
loceng rumah saya berbunyi. Saya tunggu sebentar, pada anggapan saya, siapa
pun yang menekan itu akan pergi jika tidak dijawab. Kemudian ia berbunyi
lagi. Kemudian saya mendengar ketukan dan loceng ditekan sekali lagi".
 
"Saya bertanya sekali lagi. Belum pernah pun ada orang yang tekan loceng ini
setelah sekian lama. Lantas saya melonggarkan tali di leher dan terus pergi
ke pintu"
 
"Seumur hidup saya belum pernah saya melihat anak yang comel itu.
Senyumannya benar-benar ikhlas dan suaranya seperti malaikat". "Makcik, maaf
saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat sayangkan
makcik dan sentiasa memelihara makcik" itulah kata-kata yang paling indah
yang saya dengar".
 
"Saya melihatnya pergi kembali menyusuri hujan. Saya kemudian menutup pintu
dan terus baca risalah itu setiap muka surat. Akhirnya kerusi dan tali yang
hampir-hampir menyentap nyawa saya diletakkan semula ditempat asal mereka.
Aku tak perlukan itu lagi".
 
"Lihatlah, sekarang saya sudah menjadi seorang yang bahagia, yang menjadi
hamba kepada Tuhan yang satu ALLAH. Di belakang risalah terdapat alamat ini
dan itulah sebabnya saya di sini hari ini. Jika tidak disebabkan malaikat
kecil yang datang pada hari itu tentunya roh saya ini akan berada
selama-lamanya di dalam neraka"
 
Tiada satu pun anak mata di masjid itu yang masih kering. Ramai pula yang
berteriak dan bertakbir ALLAHUAKBAR!
 
Imam lantas turun dengan pantas dari mimbar lantas terus memeluk anaknya
yang berada di kaki mimbar dan menangis sesungguh-sungguh hatinya.
 
Jumaat ini dikira Jumaat yang paling indah dalam hidupnya. Tiada anugerah
yang amat besar dari apa yang dia ada pada hari ini. Iaitu anugerah yang
sekarang berada di dalam pelukannya. Seorang anak yang seumpama malaikat.
 
Biarkanlah air mata itu menitis. Air mata itu anugerah ALLAH kepada
makhlukNya yang penyayang
 
Panjangkanlah risalah ini. Ingat ALLAH sentiasa menyayangi dan memelihara
kamu!
 
ALLAHUAKBAR!
 
Wassallam

Friday, June 18, 2010

dEbarAn unTuk haRi esOk

salam..

 ape dgn hari esok?? semalam bintangku dh confirmkn dgn doc Siti Zaleha, sabtu (esok) leh p buat monthly check up utk baby dan ibu..


hehehe..tak tau la nape rase xsabar tunggu hari esok..
actually sepatutnye 9hb june hrtu ktorg p jumpe doctor..tp, byk le halangan yg diengaja utk melambatkn jumpe doc..hehe, leh gitu??

bile perut dh semakin membesar ni, makan pun bertambah banyak..berat automatically le bertambahkan..logic..

and yg penting, baby ummi ni dh mkn kuat rasa tendangannye..active sgt kt dalam tu..sebab tu la rase xsabar nk tgk die dlm perut ni buat ape..main bola ke ek?? hehe, almaklumla..sekarangkan world cup..

dh ramai yg dok tnye boy ke girl..and secara xlangsungnye, membuatkan ummi pun excited nk tau..tp, xkisah pun lelaki ke perempuan asalkan sihat, sempurna sifat dah cukup..

ummi rasa, anak ummi ni lelaki..walid pun rase mcm tu..tp, tgk le esk kalu leh nampak..

apepun, ummi xsabar nk jumpe si comel dlm perut ummi ni esok..
semoganye semua berjalan dengan lancar..

++ ummi love, sayang n kasih anak ummi n walid ++

Thursday, June 3, 2010

bUkiT naNas, kL

date : 2hb June 2010
day : Wednesday
duration : 9.30 a.m - 3.30 p.m

actually date kt atas tu


nk crite skit..

semalam bawak student buat xtvt kt bukit nanas..xde la jauh mn dr kolej ni (kt blakang je..) huhu..
so, ktorg jalan kaki ramai je pergi sane..n xtvt ni dibuat bersama student akaun..

actually xtvt ni aku cadangkn utk budak2 ni beriadah b4 exam, sambil menikmati alam semulajadi n bermesra antara satu same lain..

alhamdulillah..semua student berpuas hati dgn xtvt ni walaupun rata2 cakap penat sgt..tp, best..
walaupun xtvt yg diadakan ringkas, namun byk yg mereka dpt pelajari xtvt ni..mknn pun sedap..huhu

serba sedikit rentetan xtvt di bukit nanas...

9.00 - 9.15 pg : berkumpul di lobby kolej n amik kedatangan pelajar.
bergerak beramai2 dr kolej dlm kul 9.15 pg..semua pelajar xcited..muka masing2 gembira nk tau ape xtvt yg lecturer diorg dh rancang..masing2 pun sibuk nk tau group member diorang..
9.30 pg sampai di bukit nanas n terus disambut utk sarapan pg..nasi lemak n kuih ape ntah..mmg sedap..

lpas sarapan, student di beri taklimat n pengenalan tentang bukit nanas dgn menyaksikan rakaman video.
then, lawatan ke galeri yg kecil tp, bg aku byk info yg leh dpt ttg hasil pokok yg ada di hutan malaysia..

lpas tu, student di beri kumpulan kepada 4 utk melawat denai2 yg ada.
antaranye, denai orkid, denai tumbuhan utk ubat  dan ape lg satu ntah..hehe..

seronok n byk pengetahuan ttg pokok2 n kegunaannye.. betapa semua ciptaan Allah tu ade kelebihan n kekurangan yg tersendiri..

hbs lawatan denai, yg menuntut kami mendaki bukit sampaike kawasan bersebelahan kL tower..semua pelajar berkumpul utk diberi penerangan bg xtvt orienteering.

pelajar di ajar utk menggunakan kompas dan peta..kemudian, pelajar diberi peta n jalankan xtvt orienteering..ade 10 checkpoint semuanya..

alhamdulillah, semua berjalan lancar..
hbs orienteering, mereka lunch..semuapun dh dilihat kepenatan n ade yg sampai termerah muka...almaklumla..bkn selalu naik turun bukit diorg ni..pulak tu nak cepat habis..amik le..ngehngehngeh..

hbs lunch, renjer tanya samada student nk smbg buat treasure hunt ataupun tidak..memandangkn mcm ramai yg dh xlarat rupenye..

unpredictable, majoriti nk teruskan xtvt yg bkn selalu diorg dpt join ni..so, treasure hunt diteruskan n dimulakan..

hbs xtvt tu, ucapan dr renjer yg bertugas n penyampaian cenderahati dr school ke bukit nanas..n bergambar!!

balik pulak lalu jambatan gantung, kuar kt perkarangan KL tower..masing2 muka mmg penat tp heppy, bile tanye, best x? best miss..tp penat..huhuhu..

tahniah pd semua pelajar yg berjaya join xtvt ni dr mula sampai hbs..n tahniah gak pd diri sendiri n lecturer lain yg turut same join xtvt ni...dgn kerjasama yg diberikan, i'Allah lenkali kte buat lg ek..

secara xlangsungnye..sebagai ibu mengandung yg br nk masuk 5 bulan ni, aku msh larat nk mendaki bukit nanas ni dan setakat ni, tiada ape2 masalah yg dihadapi kecuali sakit2 otot (biase la kan..naik bukit..xselalu plak tu..org xmengandungpun leh sakit..huhu)..n harap xmendatangkn ape2 kemudharatan pd aku n anakku ini..

anak umi: dh mkn kuat tendangan anak umi ni..hr selasa malam tu, terasa sgt tendangan anak ummi ni..hehe..active..mcm ummi die..ekekeke..
ummi sayang ank ummi n walid \(^_^)/

Tuesday, June 1, 2010

mUsiC fOr mY heArt ^_^

For the Rest of My Life 

I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you
I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together eternally
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you
I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you
I know that deep in my heart
 

Tuesday, May 25, 2010

sEsajE jeR..

buat insan bernama NurNajmi b Sharir Zaaba:

Cintailah Sepenuh Hati

Di dalam hatimu
T’lah aku temukan
Arti kebahagian
Bersama dirimu
Aku merasa berarti

Sanggupkah dirimu
Untuk bertahan
Hingga waktu tak berjalan

Mencintaiku
Walau bintangku tak terang

Reff:
Cintailah aku sepenuh hati
Sesungguhnya aku
Tak ingin kau pergi
Takkan mampu ku hadapi dunia ini

Betapa hidupku takkan pernah sama
Bila kau tinggalkan ku
Tetaplah disini saling memiliki
Selama-lamanya

Back to Reff

Tiada arti semua bila kau pergi

Genggamlah tangganku dan peluklah diriku
Saatku jatuh nanti menangis sepi

Cintailah aku sepenuh hati
Sesungguhnya aku
Tak ingin kau pergi
Cintailah aku sepenuh hati
Tak ingin kau pergi
Takkan mampu ku hadapi dunia ini
Tiada arti semua bila kau pergi

Friday, May 7, 2010

eMaK!!

ibu, ibu..
engkaulah ratu hatiku...

dulu ms kecik2 slalu le nyanyi lagu ni kan..terpengaruh kt iklan tu..huhu

erm..bulan 5..hari ahad minggu ke 2 bulan mei merupakan hari ibu utk negara Malaysia..

hari ibu aku lak, tiap2 hari..mn taknye, tiap2 hari teringat kt mak..so, tiap2 hari le hari ibu aku..hehehe..syg emak..

erm..
pg td dgr radio hotfm..
topik dia hrni ni, rahsia antara ibu dan anda..

so, ade la kakak ni cerita..
die kate semua rahsia dia dalam genggaman mak die..actually dah arwah mak dia tu..
termasuklah rahsia perkahwinan dia n suami die..
tp, mak die mmg xpernah bgtau or crite pasal rahsia die pd mak mentua akk ni atau suami akk ni..
dan yg paling akk ni respect, mak die mmg xpnah sokong die kalu ade masalah dgn suami die..mak die mmg salahkn akk ni..tp, bg nasihat..
akk ni mmg respect kt mak die..
ade satu hr tu, mak die dok dpn tv (adk akk ni yg jg mak diorg ni)
mak die tnye kt adk die..hrni hari ibu ke?
adk akk ni tnye blk, mn mak tau??
mak die jwb " tu kat tv ckp tu..nape xde sorg pun (ade 8 org anak) xbalik tgk ibu?"

pehtu, akk ni hiba crite kt fara fauzana n faizal.." die ade 8 org ank, tp sorang pun xdpt blk n jumpe die..ms die nk meninggal, akk xsempat jumpe die..rs sedih n nyesal betul akk.."..suasana jd hiba kt konti tu..
akk ni tambah lg.."kpd sesiapa yg masih ade ibu, jgn le lupakan ibu..jenguk2 la ibu selalu..jgn menyesal mcm akk.."

sob, sob..meleleh airmata aku ni..teringat mak kt umah tu..tp cover line jgn smpai bintangku nampak..

bile dgr crite tu..mmg mak akk ni dgn mak aku same, sepesen dgn mak aku..

kalu aku crite je ape2 kt die..rahsia antara ktorg..xdenye die nk menyebelahi aku..
klau crite pasal pasangan aku, die ckp aku yg buat pasal..marah lagi kt aku..huhu..
tp, die tambah dgn nasihat die..kene buat mcm mn n bg cadangan kt aku..
tu yg aku sayang kt mak aku..
walaupun die tak selalu sebelahi aku, tp akau tau die syg aku..
niat die cuma nk aku berfikir ttg setiap ape yg aku buat tu..baik buruk n mcm2 lg..
aku tau die sokong aku, walupun slalu tak sebelahi aku..faham x??

sbnanye, aku rindu sgt kt mak..rindu sgt2..dh lame xtgk mak..
bile dgr crite akk tu..buat aku rs nk terbang jumpe mak, cium mak, peluk mak..

mggu ni mkn terasa rindu kt mak..nk buat keje pun xde mood jdnye..

i wanna go home!!

skang ni cume wajah mak dpt melegakan hati ni..

+- i'Allah, mak..anakmu ini akn sampai memeluk mak nnt..hajar rindu, sayang, kasin n cinta pd mak..luv u!!

bEnci diA..???

aku tak suka dia....
saban hari buat aku gundah gulana..
setiap hari buat aku tertanya2..

haish...kenapa, kenapa dan kenapa...
susah benar nak mengawal diri ni..
bila aku dh mula terasa..
habis le semua benda jadi serba tak kena..

sakit sini, sakit kat sana..
padahal tiada siapa pun nak cuba aniaya..
cume kadang2 terasyik melayan karenah sang dia..

dia, dia, dia...
dekat kat jantung, dalam diri kita..
dia sang hati..
sebenarnya nikmat dari yg Maha Kuasa..

** hati,hati, hati..kadang2 kau lah teman diri..tp, kekadang jadi musuh sendiri..

kawallah hati, jagalah hati..hati2..

Wednesday, May 5, 2010

satu, dua, tiga, empat...^_^


Satu.. kasih yg abadi
Tiada tandingi dia yang satu
Dua… sayang berpanjangan
Membawa ke syurga kasihnya ibu

Tiga.. lapar dan dahaga
Rela berpayahan setianya ayah
Empat.. mudah kau ketemu
Berhati selalu beza antara
Kasih dan kekasih

(Ulang dari *)

Ibu, ku ingat dahulu
Menyisir rambuku, kemas selalu
Ayah, menghantar ke sekolah
Bergunalah ilmu bila dewasa

Sayang dengar lagu ini
Untuk kau sandarkan buat pedoman
Jangan manis terus ditelan
Pahit terus dibuang… itu bidalan
Harus kau renungkan

Andai, Kau beroleh bahagia
Ingat itu bukan untuk selamanya
Andai, Kau dalam sengsara
Ingat itu bukan untuk selamanya

Hidup ini sementara…

** teringat org2 yg tersayang kala dengar lagu ni..mak n arwah abah..rindu kamu berdua

Tuesday, May 4, 2010

nAsi lEmaK

hunjung minggu yg lepas..

sabtu pagi, setelah bertungkus lumus, akhirnya berjaya jugak aku buat nasi lemak+sambal sotong kering..

yum, yum..

thanx to my star yg tolong potong lada kering, blend n tumis sambal tu..pehtu, tolong makan..n basuh pinggan..

sayang kamu!!

Friday, April 30, 2010

miNggU iNi

salam..

minggu ni bebanan keje terasa sangat..actually bulan ni terasa letih sangat..
xtaula kenapa..mungkin kerana keje dgn keadaan unhappy or keadaan badan aku yg skarang ni berbadan dua..entah le..

semoganya aku tabah menghadapi semua dugaan ni..

demi anak yg aku kandung ni, hati n fizikalku harus dikuatkan!! dan aku yakin selagi dgn kehendakNya, aku boleh lalui semua ni..i'Allah..

untuk anak ummi;

dengarlah wahai anak ummi..
ummi sayang kamu, tak kiralah mcm mn keadaan kamu di dalam perut ummi..ummi sayang kamu...
tak kira juga dalam keadaan mcm mana pun ummi dan walid sekarang, kami sayang kamu..
demi kamu, ummi dan walid akan terus dan gigih mencari sesuap nasi yg halal untuk bantu kamu membesar dgn sihat di dalam perut ummi..sebab, kami sayang kamu..
demi kamu, ummi abaikan rasa sakit dan letihnye keluar masuk bilik air..
demi kamu, ummi bertahan melayan rasa mual dan muntah2..
demi kamu juga, wahai anakku..ummi menahan semput berjalan, berhimpit2 ke tempat kerja..utk kamu..
walidmu bertungkus lumus mencari rezeki..
semuanya demi kamu..
kamu yang disayangi..

semoganya, Allah S.W.T terus memberi ketabahan dan ketenangan buat ummi dan walid dalam menghadapi dugaan menanti ketibaan kamu...

Tuesday, April 27, 2010

LepaSkan SahAja yG laLu

erm..

kadang2 benda yg lepas ni ade yg menyakitkan hati, menggembirakan hati dan macam2 lg..
apepun, kalu xde perkara yg lepas..xmungkinlah adenye hari ni..tul tak..mesti betul punye la..(confident je..^_^)

apepun, benda yg lepas tu dh jd kenangan..dan yg segala yang menyakitkan tu, seeloknye dilepaskan saje..if not, jadi duri dalam diri pulak..dan kadang2 kalu asyik terkenang, boleh membawa kepada tiada peningkatan diri..

nak share je la..

bagi sesape yg pernah ade hubungan dgn seseorang waktu dahulu..dan orang tu sekarang sudah selamat di ijabkabulkan dengan orang lain (tiada jodoh)..seeloknye, lepaskn lah dia..biarkan dia bahagia dgn pasangannya sekarang..doakan hanya yang terbaik utk dirinye yg pernah jd kesayangan dulu..
bukan ape, takut merana diri tu..bila asik terkenang janji2 ms bersama or kenangan masa bersama dahulu..syahdu ni..
sedangkan diri orang tu dah bahagia bersama pasangan..

sedih aku dengar kalu ade kwn2 yg cerita kisah mcm ni..masih terkenang sang kekasih yg dh jd kepunyaan org lain..

kawan, sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui..
Dia tau siapa yg selayaknye utk kte dan waktu bila waktu tu akn sampai..hanya Dia yg tau..
redha n tawakallah..jgn asik terkenang perkara yg lepas..
belajar lepaskan dia..kalu benar dia juga jodohmu, i'Allah..akn tiba waktunye..
tp, ingin aku nasihatkn..jgn terlalu mengharap pd sang kekasih yg telah berpunya n ade tanggungjawabnye..
takut sampai kerana terlalu mengharap, kamu doakan kehancuran rumahtangga mereka..nauzubillah..

bg aku, tida kebahagiaan di atas kehancuran hati org lain..kecuali Dia menginginkannye..

apepun, hidup mesti terus..perkara yg lepas jdkan kenangan..
yg baik, jdkn pengajaran n yg buruk jdkn sempadan..


wallahualam..

Thursday, April 22, 2010

MiNgGu yG mELetiHkaN

erm..semester baru dah mule..actually sepatutnye berjalan seperti biasa2 aje.

tp, ade one or two person ni teramatlah meletihkn aku..(mental n physical)..

rase byk sgt dugaan sem baru ni..jadual asik berubah2..class berubah..lecturer xmasuk..buku2 utk lecturer xde..n some other things happen within this week..so, otakku teramat le penat..
actually terase la jugak yg dinamakan stress tu..

dgn keadaan physical yg bertambah ni, maybe bdn aku pun cepat letih..ckp byk pun dh mule mengah..
lg2 ms dlm class..ketara sgt dh mengah nye ni..huhu..

dah le aku ni kalu ngajar kene kuatkn sore(almaklumle..suare ku ini slow, payah pulak student nk dgr kalu xkuatkn)..pehtu, jenis suke ckp byk2..huhu..semput le jadinye..

tp, seronok bile student faham n ade feedback yg menandakan diorg faham..so, lega rase hati ni..
ilang rase stress dgn hal2 lain..

bout my pregnant;
13 weeks dah..i'Allah anak ummi baik2 aje..cube xterlepas mkn nasi at least everyday..
morning sickness dh berkurangan cume kekadang perut ni kalu xleh terima bau or makanan, akan kuar balik le sumenye..berpeluh2 kuarkn muntah tu..huhu..

bintangku..
seribu pengertian daku dambakn darimu..semoga kehadiran anak kte ni akn menambahkn kebahagiaan n kemesraan antara kte lagi..sayang sgt pd bintangku ^_^
+- dh brape hari ni, die join main pingpong kt kwsn umah ktorg tu..menang kalah, xkisah but i'm happy to looks he happy..

anak ummi bukan na o mei..
besar harapan ummi n walid pd kamu..sebesar tanggungjawab yg bakal kami pikul sepanjang membesarkn kamu kelak..hanya mampu ummi berdoa agar anak ummi sihat n dlm keredhaan Illahi..

" ya Allah, Kau sempunakanlah sifat anak yg kukandung ini..jadikanlah dia seorang yg soleh dan solehah..pintar, bijak n rajin..Jadikanlah dia seorang yg beriman kepadaMu, dan beriman kepada rasulMu..taat kpd ibubapa(aku dan suamiku)..dan lembutkanlah lidahnye agar mudah baginye untuk menghafaz n menghafal ayat2 suci al-QuranMu..amin.."

dah dulu la yer..nk blk dah ni..ready to meet my bintangku, senantiasa bersinar n bercahaya di hatiku.. *_*

Monday, April 12, 2010

mOndAy mOoD

satu hari bekerja setelah bercuti satu setengah minggu..
ape yg aku rasa??
harusle malas nk bagun pg td..huhu..dah lame sgt bercuti ni..berat je kaki ni nk melangkah ke opis..dlm hati, risau gak ape le yg terjadi selama aku bercuti tu..
erm, xde pape pun..cume mcm biase le ade le crite2 yg xbest didengar dr management..hurm..berita gumbira?? cari sendrik le gamaknye..hehehe..
eh, hari ni bdk2 register subjek. almaklumlah, rabu ni dh start class..hopefully semuanya berjalan dgn lancar..
erm, waktu mengajar aku dh di 'less' kan..sbb nk fokus on MQA's document plak..pening kepala bile dpt keje dr org lain yg xterurus n dh xleh nk buat ape2..geram pun ade..ni kalu effectnye kt karier aku..erm, xtau le ape nk buat..
apepun, i will do my best!!

cuti oh cuti...
on the way balik kL pun dh mula teringat kt mak..aishah, najwa n satu keluarga ani termasuk bibik..

tp, xpele..perjuangan harus diteruskan dan bintangku wajib ditemani aku..huhu..rindu sgt kt die..
seminggu mcm setahun rasenye..lalalala....

apepun, thanks to ani n family + bibik yg sudi menumpangkn aku bercuti rehat..alhamdulillah, keadaan aku semakin ok..rindu nk tido dgn ecah n wawa, berkongsi crite dgn ani, bercerita pasal sekolah rendah dgn afiq n arif dan makan2 dgn bibik..huhu..

puas hati dpt jg mak sepanjang cuti ni jugak..alhamdulillah, mak ade perubahan..kaki dh leh rasa, cume tangan kiri tu je yg xleh rs lagi..
sabar ye mak, i'Allah dgn izin Dia, mak leh jalan mcm biasa..doa anakmu ini senantiasa utk mak n arwah abah..

bercuti sambil jg mak n tgk2 kn anak ani mengajar aku byk benda..sabar..hidup ni penuh dgn dugaan..macam2..samada yg kte xduga ataupun kte dh jangka..

betul..hanya iman yg xtau kuat ke x, yg dapat mengatasi dugaan ni..

ujian tu kan tanda kasih sayang Allah pd kte..atasi dgn sabar, i'Allah..sayang Allah pd kte..^_^

+- pada mak yg tersayang...
anakmu ni tau ape yg tersirat di fikiranmu itu..faham, walau xsepenuhnye..dan cuba faham keadaan mak..tp, mcm yg anakmu ni selalu pesan, sabar n tabahkn hati byk2..i'Allah, kalau diizinkan Dia, mak akan cepat sembuh..dan kalu tidak pun, percayalah..Dia ada sebab yg hanya Dia mengetahuinya..i'Allah, Allah sayangkn mak n anak mak sayang mak..mauje anakmu ni temankn n urutkn mak selalu..tp, anakmu ini juga ade tanggungjawab pd bintangku..dan bukan tinggalkn mak, bermakna tinggal terus..i'Allah, doa senantiasa utk mak..khabar tentang mak sentiasa anakmu ini ambil tau..anakmu akan kembali utk jenguk mak lagi..^_^

+- pada insan bernama ani..
tabahlah wahai kakakku..kelak kau akn jd contoh terbaik utk anak2 kecilmu yg petah n bermacam ragam..huhu..biarkn ap eorg nk ckp, asalkan kau dh buat yg terbaik utk sesuatu perkara tu..
terima kasih masakkn pecel sedap tu..n terima kasih gak atas dorongan n nasihat darimu itu..aku hargai semuanya..
terima kasih jugak jaga aku(kte saling jaga satu sama lain) ms kt umah tu..hehehe..++ ko masak ape, sume sedap..^_*

+- pada anak2 ani..
afiQ: dah meningkat remaja, byk2 bersabar n berkongsi dgn ummi ye..ummi sayang afiq tu, jgn sakitkn hati die..
arif: teruskan usaha jadi pengawas yg berdedikasi, bertanggungjawab n dihormati, acik yakin ayip boleh!!
ecah: walaupun msh kecik lg, dh nmpk sgt yg ecah ni mmg penyabar mcm ummi die..rindu kt ecah!!
wawa: budak comel, muka classic..

+- bibik som
makasih bebanyak utk bibik yg bekerja keras..aku harap sgt die xjemu keje kt situ..terutama skali tlg jg mak..

+- buat kak ya..
terima kasih atas masakan yg sedap2 n di'delivered'kn ke umah ani khas utk aku..huhu.sumenye mknn kegemaranku..lepas mak xberupaya nk masak, kak ya le pengganti mak..makasih ye kak ya..
p/s:: harap2 dlm pantang nnt leh mntk kak ya jg n masakkn utk aku..^_^

+- buat ude..
merangkap abg sulung ni, pening gak bile arwah abah dh xde kan..pelbagai dugaan yg datang..harap ude tenang n tabah..adikmu ni hormat n tabik spring le kt ude..ciri2 abg semakin menyerlah..huhu

itu je la yg dpt di pot petkn kali ni..letih tgk tulisan ni byk2..

** rindu kampung halaman, hanya Tuhan yg tau.. **

Wednesday, April 7, 2010

sekian lamenye..

salam..

dah lame xpost ape2..almaklum ler, sejak ade simptom yg dinamakan morning sickness ni, tgk pc lame2 pun rase nk muntah..huhu..

rindu nk potpetpotpet kt sini..tp, tggu sihat betul2 er baru syok skit nk merapu pun..

apepun, terime kasih kt bintangku sbb memahami keadaan aku skang ni..
dan minta maaf gak kt die coz terpakse tinggalkn die buat sementara waktu ni (apepun, atas saranan die gak aku bercuti rehat kt kampung ni..huhu)

hopefully, habis cuti ni, badan akan rasa lebih selesa..lg2 bile fetus ni dh membesar 3 bulan..

alhamdulillah dan semoganye kesihatan aku dan bayi kandunganku ini sihat dan diredhai Allah..amin..

Thursday, March 25, 2010

haiya!!

GrrrrRrrr..

hrni..rase geram plak dgn seseorang tu..bukan nk bg support..gelakkan lagi, ade la..nyampah..

pdhal benda yg jd skang ni n actually keje aku tu membabitkan die..erm..

maleh nk cakap lagi..memang bengang!!

alhamdulillah leh settle hrni gak benda tu n tanpa perlukan pertolongan dari die..

wek!! (ala2 bdk kecik..huhu)

Monday, March 15, 2010

kEtikA ciNta bErtaSbiH

Bertuturlah cinta
Mengucap satu nama
Seindah goresan sabdamu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih
Mengutus Hati ini
Kusandarkan hidup dan matiku padamu

Bisikkan doaku
Dalam butiran tasbih
Kupanjatkan pintaku padamu Maha Cinta
Sudah di ubun-ubun cinta mengusik resah
Tak bisa kupaksa walau hatiku menjerit

Ketika Cinta bertasbih Nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud sukur padamu atas segala cinta

Wednesday, March 10, 2010

maSih akU teraSa

ntah nape agaknye..
ptg ni tetibe beremosi plak diri ini..

actually xelok perasaan mcm ni utk keadaan aku skang..tp, ye la..aku pun manusia biasa yg hatinye bisa terguris, lg2 dgn org yg kte sayang..

xtau kenapa, kenapa mesti ade rasa gap antara aku dgn mereka stlh aku mendirikn masjid..

selalunye, kengkawan yg still bujang le yg terasa dgn kengkawan yg dh mendirikan masjid..tp, keadaan aku ni terbalik..

kenapa leh jadi macam tu kan..

sometimes, aku pun tak faham..sampai bila nak macam ni..
bagi aku, berkahwin tak pernah menjadi penghalang bagi aku untuk terus berkawan..lagi-lagi le mereka ni kawan perempuan kepada aku..rapat lak tu..and yang penting bintangku pun kenal mereka semua..

erm..ntah le kawan..tapi bagi pihak aku, i'Allah akan sedaya upaya menjaga dan tidak memutuskan pertalian yang terjalin ni..tidak hanya dengan perkara remeh keduniaan..tidak sama sekali..

tapi, mungkin juga mereka ni di dalam keadaan yang tak stabil? erm, apelah peranan teman atau kawan kalau tidak sudi berkongsi rasa..

wahai kawan2 ku, sesungguhnye aku xpernah lupe dengan persahabatan yang kita jalin selama ini dan masih ade ruang pada diri ni untuk kalian berkongsi rasa dan perasaan...

" perkahwinan tidak menghalang sesebuah persahabatan "

alice di wonderland

salam..

actually hari aku kuar dgn officemate tgk wayang crite "alice in wonderland" kt KLCC..

but before that,

this morning, adela one of my student..die dh caught in action meniru dlm final exam paper aku..

so, action will be taken by me la..

after discussion from senior and other lecturer..pelajar yang membawa masuk notes sama ada die meniru atau tidak, jika tertangkap..hukumannya same je..failed untuk subjek tu..

so, aku panggil budak tu untuk tanya betul ke notes tu kepunyaan die..die jawab betul.
betul ke die bawa masuk notes tu dalam exam..betul..
tau tak tindakan membawa notes dalam exam ni salah..tau..
tau tak ape kesan tindakan tu..tak tau..ape, miss??
then aku pun jawab..awak dengan secara tak langsungnya gagal untuk subjek ini..
(dia mula gelisah)

so, tiada tindakan lain yang sepatutnya aku buat selain failed kan die..tidak kiralah samada carrymark tinggi mane pun before ni..

yang tak best nye..die leh plak merayu sampai nak kuar airmata tu..tapi, pada aku bukan tak mahu bagi peluang..cuma, peluang dah diberi sebelum peperiksaan bermula lagi..iaitu berupa amaran supaya tiada nota di bawa sewaktu peperiksaan..bukan tak pernah aku pesan pada diorg..cume dengar n amik kisah ataupun tidak..lagipun..rules dalam exam kan ke same je sejak dari amik upsr lg..tak boleh meniru..pmr, spm..lebih kurang je..
sedangkan peperiksaan yang rendah dr skarang pun dilarang meniru..inikan pula peperiksaan yang membolehkan memegang diploma atau tidak..

aku dah mula mengangkat punggung..dan die pun berdiri ke arah pintu n menghalang aku untuk keluar..
(ape lagi yang die nak ni..)

tolongla...

bukan aku kejam n tak nak tolong..tapi, kenapa sekarang baru die nak action mcm ni..masa die buat ade tak die fikir risiko bawak notes tu..lagi satu..tindakan yang aku amik ni, bukan sebab aku berhasad dengki dgn budak ni..tapi, ini standard procedure yang school lain apply..one more, ini bagi keadilan kepada pelajar lain dan juga pengajaran pada pesalah juga pelajar lain..itu aje..

aku dah mula penat layan karenah budak ni..bagi aku, kali ni aku kena tegas..no means no..

so, she must accept it..lagipun, failed paper yang satu ni doesn't mean die failed selua paper..
yang aku xleh terima, alasan die xnak failed adalah sebab die tak nak sekelas dengan budak lain..
erm.. dah name pun failed..xkan la nk suruh kengkawan yg xfailed tu pun amik paper tu lagi same2 dgn die..

pergi kat universiti pun same gak..

tu la die cerita di pagi hari..huhu..

pengajaran: janganlah membawa notes semasa exam..make sure before enter exam hall, semua notes dah kuarkan dari poket2..dan jangan sesekali meniru atau berinteraksi dalam exam hall..kang kene halau, jangan menangis plak..menyesal kemudian, tida gunanye..

Tuesday, March 9, 2010

yey yey!!

ting tong ting tong..

mggu lpas dpt blk kpg..hehehe..gembire sgt dpt tengok mak depan mata..

udara yg segar..best sgt..

dapat gak makan kerang goreng..sup prt sulong tempat lepak ktorg adik beradik pun sempat bintangku join skali..

mesti die penat baru balik dah kene ajak p sane..tapi, kire ok le sebab die balik pun naik bus je..

seronok bile die sampai..walaupun ade sedikit kekeliruan..huhu..sorry sayang..ngeEee..

puas main dengan kembar dinie n aimie..sempat dengar potpetpotpet aishah..

urut kaki mak..alhamdulillah, kaki mak dah berasa n boleh diangkat..cume masih xkuat nak berdiri..maybe hentakan masa jatuh kat pinggang tu kuat sangat..so, perlukan sedikit masa..

skang ni mak akn terus jalani rawatan accutheraphy kt jalan kluang tu..dua kali seminggu n selama 6 bulan..insyaAllah, mak akn pulih seperti sebelumnya..
sabar ye mak..

** sayang mak n bintangku **

Monday, March 1, 2010

bOndA...

td dpt msg dari ani..
katenye, ibunda kesayangan kami jatuh kt bilik air umah long..
kaki nye kebas n doc kate, maybe nk kene strok..
skang ni ani n a.edi bwk p melaka utk berubat..
harap semua berjalan dgn lancar..

then, call long plak..
long cakap, mak jatuh dah hari sabtu lepas..katenye, ms tu boleh lg berjalan mcm biasa..
br td ke semalam, kaki kanan rs kebas..nk angkat mcm xlarat..mak..
tu yg bwk p jumpa doktor..long plak rase nyesal bawak pegi umah die..
tp, aku cakap..benda dah nak jadi, tak leh le nak buat ape..
maybe esok pun ani n a.edi nk bwk lagi p melaka.

pendapat aku, mak tu darah die tengah naik mase jatuh tu..apepun, usaha patut diteruskan selagi terdaya..

pada mak, dari jauh, anakmu ini kirimkan doa agar mak tabah dan sabar menjalani dugaan dari Dia..
ini tanda Dia kasihkan mak selagi hayat mak ade di dunia ini..
anakmu jua mengharap dan berdoa agar sakit mak tu dipercepatkn sembuhnye..

jangan risau, anak2 mak akan jaga mak walau mana cara sekalipun selagi terdaya dan diizinkan Nya..

saat ni, airmata laju merembes keluar..selaju air hujan yang lebat kat luar tu..

semalam lpas solat maghrib, teringat arwah abah..doa dan fatihah je yg dpt aku sampaikan padanye..

kali ni, muka gelak tawa mak..bermain2 kt minda ni..rase serba tak kena jadinye..macam nk cabut blk kampung je..tp, aku ade komitmen juga kat sini..erm..i'Allah hujung minggu ni..

actually hati aku ni memang tergerak nak balik kampung hujung minggu ni..tak tau kenapa..cume, terdetik nak balik jumpe mak..tu je..tiba2 bace surat khabar, permohonan DPLI tu memerlukan surat beranak mak/ayah..

so, aku just cerita kat bintangku yg aku nk blk sbb nak amik surat beranak..itu aje..
aku dpt rasa yg bintangku pelik bile aku ckp mcm tu..katenye, nape tak pos atau fax je..(sbb sebelum ni, surat tawaran pun aku just suruh emi posje..)..
aku pun setuju ckp die..(sebenarnye, mmg ade terfikir, pos atau fax pun bole..cume, xtau nape ade sesuatu kt hati ni kate begitu..Allah saje yg tau..)

hari, aku dah dapat jawapan kenapa ade rasa macam tu...

rindu same mak...rindu nk peluk mak..nak cium mak..

+- ya ALLah, berikanlah kekuatan kepada emakku disaat2 dia kesedihan..berikanlah ketabahan kepadanye dikala dia memerlukan kekuatan..hanya Kau yang mampu membantu hambaMU sedangkan aku hanye insan yang lemah yang berharap dariMU..-+

sesungguhnya, DIA lebih memahami..

Friday, February 19, 2010

sajE nK shaRe..

ngeEeeEeeeEEEeee...

sj nk post 2 kali hrni. actually nk crite pasal semalam..

balik keje tu, lpas anta sy ke rumah, bintangku terus ke ofis untuk sambung kerojenye..

tinggal le daku keseorangan..ekekek..dah le malam jumaat ni bukan main lagi stesen tv kt malaysia ni berlumba2 isi slot drama seram..nyampah..(actually sy ni bukan le seorang yg berani sangat..huhu)

erm..nk di jadikan cerite, semalam, alhamdulillah hari yg mengembirakan diri ini..
menitis jugak air mata ni tanda kesyukuran kepadaNya dengan rezeki yang diberi..

akhirnya, penantian kami bakal menjadi kenyataan..

berita gembira ni dahpun disebarkn pd ayu n ani..cume bintangku je dpt tau lambat coz tak balik keje lagi..

dah dipesan balik cepat, tp die gigih bekerja..(insyaAllah, ada ganjarannye..) tp, mata ni dah xlarat nk menunggu die..makanye, tido je la dulu..sedar2 dh hampir 3 pagi bau die balik..tapi, pesanan akhir dari sy sblm tido, dah dia tunaikan..dan katenye, die dah dapat mengagak ape yg nak disampaikan oleh saye..ngeEeeE..

erm..tpkan, nape rase mcm tiada ape2 berlaku je semalam ek..konpius ni..gembira ke..sedih ke...

apepun, semoga hari ini lebih baik dari semalam..dan diri ini harus lebih tabah dan sabar..


+ - ya Allah, aku bersyukur ke atas kurniaanMu ini, semoga Kau tabahkan hatiku, suamiku dan orang sekeliling di dalam menghadapi saat2 perkembangan zuriatku ini..Kau berikanlah kesihatan yang cemerlang kepada ku mahupun zuriatku ini dan Kau kurniakanlah rezeki kepada aku, suamiku dan zuriatku ini..amin, amin, ya Allah..Kau jugalah yg Maha Memberi jua Maha Memiliki, aku redha ke atasMu ya Allah..- +