Wednesday, December 28, 2011

27hb Dec 2011??

assalamualaikum..

ada apa dengan 27hb Dec??
saja nak share, tarikh tu tarikh keramat si bintang hatiku di lahirkan di dunia ni..

so, sempena hari lahir die dan sempena saya dah boleh mula membakar dan seperti yang telah dijanjikan kepada die..(berapa banyak dan la..) terhasillah sebiji kek yang dinamakan tiramisu..

tapi birthday boy (eh, boy le sangat kan..) potong kek dengan pening2 kepala.huhu, kesian die..tak kira, saya dah buat, die mesti rasmikan kek tu..huhu..kejam tak ek..

erm, sepotong je leh makan coz bintangku sekarang tak leh makan benda manis banyak2..jaga kesihatan ye, almaklumlah umur pun dah bertambah kan..

aiman plak makan sesudu je sebab badan die tak sihat, macam nak batuk so, maybe tekak pun tak berapa selera nak makan..ummi?? sesudu je untuk rasa hasil air tangan sendirik..nak makan banyak tekak rasa payau plak..so, kek selebihnye akan bintangku bawa ke opisnye esok..^_^



+- buat bintangku, tiada hadiah berupa material dapat diri ini sediakan untuk kamu di hari ulang tahun kali ini. hanya sepotong kek yang dibuat dengan penuh kasih sayang dan kesungguhan untuk memuaskan hati kamu. dan...doa yang i'Allah berpanjangan untuk kamu walaupun bukan di hari lahir kamu..
andai hari lahir menjadikan kamu orang yang diingati buat teman sekeliling kamu, bagi saya setiap hari ialah  untuk saya mengingati kamu..^_^ kamu, kekuatanku.

p/s aiman mencipta tarian baru, membongkok sambil berpusing menari mengikut 'ikut suka' lagu yang die dengar. walaupun tak berapa sihat, masih ligat mencari aktiviti yang boleh di explore lagi..
adik aiman plak, seperti rama2 berada dalam perut ummi..^_^


nurkilan oleh;

Friday, November 18, 2011

hAaacHum!!!

assalamualaikum..

fUhH..fUhH!!!
kasi tiup skit habuk2 yang ade kat blog ni. huhu..rasenye dah lame bebno tak update blog ni..
almaklumla...awal2 simptom ibu mengandung ni kan, tengok komputer pun rasa meluat..hehe, boleh gitu?

banyak nak update tapi tunggu betul2 ada masa yang sesuai la kan.

aIman?
sedang berkira2 nak biasakan diri aiman panggilan 'abang aiman' or 'along aiman' coz i'Allah adik aiman sedang membesar dalam perut ummi ni ^_^
rasa macam baru semalam je sakit2 nak beranank ;p

ha..secara ringkas nak cerita skit yang aiman haritu tergolek dari kerusi, dapat benjol & calar ckit kt kepala die..kesian yang amat n ummi mintak maaf sangat2 ye aiman..(aimanpun, jangan le ligat lagi panjat2 kerusi ni ye..bikin ummi menitits airmata je tengok anak ummi nangis macam tu)
selang sehari pulak, jari comel aiman terkene bilah kipas duduk tu ha..mujur skit je. tp, bahaya jugak tu..

macam2 cerita aiman nak kabo kat sini tapi, tunggu la ye..i'Allah masanya akan tiba..huhu, poyo!!

wassalam..

nurkilan oleh;

Wednesday, October 12, 2011

mOoD oR simPtoM??

assalamualaikum..

okey, skarang dalam mood nak membaking (actually tiap2 hari ada mood untuk membaking, cuma bila sampai masanya..rasa loya dan mual tu datang tiba2..huhu..xdapek nak tolong dah)

ada request dari kawan si bintangku untuk cup cake, katenye..dan lagi, saya sedang planning (sejak dari bulan ogos kot) nak bake cake untuk birthday aiman..hehe, tak sangka anak yang dulu di teran2 tak nak keluar2, esok dah cukup setahun usianya..alhamdulillah..

cake ape, dah survey resepi cuma amik masa nak buat cake tu. anyway, i'll do for my son (eh, macam xpercaya lagi ni skang saya dah ada anak aka kawan gaduh kat umah sendiri..huhu).

itu je nak cerita kat sini wey..kang dok tulis banyak2, tak jadi cup cake saya tu..

aiman??
..erm..budak yang sekarang dah jarang & hampir tak nampak dia merangkak..walaupun jalannya agak tergesa2 dan goyang kot..hehe, comel jika anda bayangkan ^_^
..sambil jalan sambil hayun tangan tanda senang hati..itu aiman..
..makan dah macam2 dan pantang namak ummi makan, die pun dok ngendeng dekat nak jugak...
..dah semakin kurang mengutip benda2 kecil & kurang juga mengemas bahagian dapur. cuma, skarang ni die dengan tangan mantapnya doe sibuk bawak periuk dan penutupnya ke ruang tamu pulak..ketang ketung bunyi periuk dengan penutupnya..
..bila dah boring, ambik pulak benda lain, penyapu habuk dan lain2..yang bestnye, bawak thermos usebelah tangan dan dihayun2 pulak...(kuat sangat ke tangan die ek??)
..skang kalu ajak mandi, die terus alert dan ready untuk bersiram dalam bilik air (budak ini sangat suka main air walaupun bibir mengigil2 ;P)
..dah pandai main sendiri n masuk dalam bilik cari bola2 die yang bermacam color dan size tu..(taktik walid berjaya setakat ni ^_^)
..sebelum makan, suruh baca doa dia akan tadah tangan (walaupun dalam keadaan sekejap, tapi ummi pasti aiman faham apa yang ummi maksudkan ;P)
..kadang2 lepas ummi baca doa lepas solat, die dah ready duduk sebelah kita dan ikut kaup tangan kat muka die..kadang2 dah ready nak dok kt pangkuan kita untuk baca doa..alhamdulillah..;P)

ops..cerita bab aiman, memang lambat le start buat cup cake ni..huhu
k la, sambung lenkali..

makasih membaca & wassalam ^_^

nurkilan oleh;

Thursday, October 6, 2011

mabUk ke tiDak??

 assalamualaikum..

tengok tajuk entry kali ni memang dah leh dapat agak kan...bwek..

alhamdulillah, i'Allah aiman akan dapat adik sekaligus kawan die untuk dibuli (asik kene buli dgn ummi die je, tengok macammane plak aiman nak buli adik die kan..;P).

kira adik merangkap kawan aiman ni hadiah yang ummi&walid bg sempena die nak masuk 1 year sikit hari lagi..(bole gitu??)

pregnant kali ni agak mencabar coz kene layan si kecil yg sedang lasak berjalan tak kira tempat (kelakar tengok aiman jalan dengan kakinye yang bulat n badannye yg comey tu..adoi, anak ummi ni ^_^)
so, i'Allah morningsickness xleh layan sangat kot (actually xsempat nk layan coz aiman dh minta dilayan ;P). cume kadang2 mmg xdapat nk elak terasa gak mual2 tu..yang pasti saya mengalami masalah pedih ulu hati yg amat kali ni. nak kate xmakan or makan skit2 tp kerap pun saya dah buat..masih memerlukan cara yg lain untuk menghilangkn rasa ni..
alhamdulillah, setakat ni (xsure dh brape mggu kandungan ni but calculate sendrik, i'Allah dlm 6/7 mggu kot..) masalah pedih ulu hati yg amat merunsingkan coz leh buat kerja tertangguh n badan rs xselesa yg amat..baring xselsa, duduk pun xselesa..dugaan sungguh ^^,
bab memasak...huhu, skang ni tengok minyak tu macam erk..(even tulis perkataan m****k ni pun loya), but as housewife (walaupun bintangku tak minta) saya kadang2 cuba sedaya upaya masak le ringkas2 utk die jugak..

itu je kot nk update kt sini untuk kali ni coz tengok tulisan ni macam rasa lain plak..^_^

** semoga Allah permudahkan diri ini sepanjang mengandung kali ini dan juga tabah menjadi ummi kepada anak2ku dan isteri bintangku..**
aminn

makasih membaca, wassalam.
nurkilan oleh;

Wednesday, September 28, 2011

sAmbuTan aIdiLfitrI 2011 di Pangsa@apartment Permai

assalamualaikum..

nak update cerita sambutan hari raya di kawasan rumah sewa saya ni ha..

 ini pasukan keselamatan ala2 rukun tetangga, seramai 13 org as a pioneer ^_^

 aiman vs ummi yg selebet, haish~~

 aiman baru je dapat belang kt hidung hasil tolong mengemas dapur ummi ^_^

 persembahan silap mata oleh pakcik siak, penduduk pangsa or apartment permai ni ^_^

 turut disaksikan oleh Elizabeth Wong ahli parlimen selangor kot..huhu

rehat sebentar bersama susu ^_^


 gambar ni bukan bermakna bintangku dapat hadiah ye..tapi die dijemput menyampaikan hadiah..^_^

habis..



 sekian, wassalam..

makasih membaca ^_^


nurkilan oleh;

Saturday, September 24, 2011

jaLan juGaK akhIrnya dIE ^_^

assalamualaikum..
okey, bila dah ada kesempatan ni boleh le kiranye saya meng'update' blog secepat mungkin, sementara aiman tido tu.

hari ni just nak share gambo aiman bersama giginye..dan....

aiman confirm dah pandai berjalan !! adoi, teruja tengok anak sendiri berjalan..alhamdulillah, kuasaNya.
terkedek2 je tengok die jalan dengan badan yang montel2 tu..geram saya tengok die..
syukur, ya Allah..^_^

erm, lagi satu berita gumbira nak share dengan blog kesayanganku ini ialah..

i'Allah, kita cerita lenkali coz perut ni macam lapar sangat je.

okies, saksikanlah gamba aiman ^_^






makasih membaca ^_^

wassalam..

nurkilan oleh;

Friday, September 23, 2011

ooOooo..aImaN..^_^

assalamualaikum..

ini kisah si budak comel ummi&walid, ahmad nur aimaN..

hari ni, aiman dah masuk 11 bulan 10 hari dan perkembangan terbaru si comel ni plak;

1. semalam aiman dah boleh berjalan (walaupun tidak secara tegar sebab die lebih suka merangkak dengan laju ;p) ,  tapi gerak hati seorang ummi menyatakan yang aiman dah pandai jalan(cewah..ye ke tidak or ummi yang xsabar tengok aiman berjalan kot..hurm..). apepun, die dah mencangkung dan bangun berdiri lalu berjalan sendiri  sambil mengimbang badan dengan mendepakan tangan (kadang2 terover confident lalu menari2 gumbira sambil tangan di hayun2..lalu bila tidak seimbang die terduduk sopan sambil bersimpuh..adoila anak ummi ni).
erm, kalau terlebih2 lagi confident die, aiman akan berdiri dan melompat(walaupun tak berjaya), tetap berkeras nak melompat..cita2 mesti tinggi kan aiman..tak berjalan dah nak melompat..huhu..aiman, aiman..

2. naik turun katil dah terror cuma ummi, terutama walid sangat risau dan masih memantau die bila bermain dalam bilik...

3. sejak walid letak cermin depan tempat mandi aiman, makin galak die menjerit bila mandi sebab excited tengok muka die ygg tersengih2 nampak gigi 5 batang tu..hehe..tersenyum2 sambil tangan menggapai barang2 terdekat ^_^.

4. semalam bila ummi saje2 buat aksi menjerit kt walid, 'arghh...' tetibe ade suara budak kecik menjerit sambil muka selamba main2 kt lantai tu..(ceh, mengajuk ummi le tu).

5. erm, skang if pasangje lagu 'chicken dance' tu, aiman dah sengih2 & goyangkan badan die nak menari..sape la ajarkan..(lagu selepas lagu 'chicken dance', xleh trus layan..walid xbagi & tukar kepada lagu nasyid or ummi pasang trus ayat al-quran..^_^)

tu je kot~~

kadang2 terfikir & tercari2 samada aiman ni tumbesarannya normal atau terlambat or tercepat..hati seorang emak kan..semua yang bergelar emak pun akan rasa macam ni kot.. tapi, selagi setiap hari/minggu/bulan ada perkembangan terbaru dari aiman, ummi memang tersangatla excited nk share dgn walid juga orang lain (tak salah kot..)

cakap??
aduish~~ aiman xde la pandai cakap lagi cuma, masih membebel dengan bahasa die yang ikut berespon kalu kita berbual dengan die..kadang2 macam mengadu/cerita sesuatu..ummi memang layankan aje.."haah, iye dan macam2 lagi jawapan dari ummi bila aiman start berbual" ekekeke...(kalu die faham dah tentu die cakap, "ape ummi ni, aiman cakap lain, ummi jawab lain " huhu ^_^

bulan depan birthday aiman. ummi dah terfikir2 nak buat kek ape untuk die..^_^

** agak2 aiman bersedia nak adik baru tak ek..huhu ;P

alamak, ade gambar gigi aiman tp xsempat nk upload ni. ummi nak rehat jap setelah bertungkus lumus siapkan 5 biji kek sejak dari semalam..alhamdulillah..

wassalam & makasih membaca ^_^


nurkilan oleh;

Wednesday, September 14, 2011

project on 12th sEptembEr 2011

assalamualaikum..

patutnye post semalam tapi hari ni baru sempat.

bila birthday, mesti nak ada kek kan? oleh kerana kebetulan saya ni memang sedang dalam proses belajar membaking&mempelbagaikan resepi, makanya sempena hari kelahiran saya baking le kek yang saya anggap dalam klasifikasi 'try&error'..mana taknye, 2 resepi jadi satu..

kek ni buatnya hari isnin, 12th sep..xsempat potong pun coz habis decorate mlm isnin tu, selepas amik adik kesayangan yg datang dari batu pahat (utk intebiu hr rabu ni)..
di potong oleh birthday girl (perasan girl kot saya ni..melampau skit kan ;p) on 13th sep malam lepas balik dari ikea (saja ajak adik p tengok tempat intebiu die yang sebelah ikea).

nak tengok gambar? nah...


1. ni le kek nye ^_^


 2. zoom in skit


 3. belah dalam die, buat 2 layer berlainan resepi (suka hati je) ;p


4. saksikanlah..


5. dalam dan luar cake ^_^

oh, cake ni saya bagi name, carrot orange blended cake ;P
ni kek org syok sendrik sempena hari lahir die..huhu.
sy ucapkan bebanyak trima kasih to bintangku atas segala sokongan die ^_^


mekasih membaca, wassalam..

p/s:: harini dapat berita gumbira..adik saya berjaya dlm intebiu die..alhamdulillah..nak bake cake lg utk die ke ek? erm..tunggu akk&abg yang dtg hujung mggu ni la, leh selebrate same..
menu, menu, menu ape ye??pikir dolu la...^_^

nurkilan oleh;

Monday, September 12, 2011

ye ke birthday saya??

 assalamualaikum..

macam tak percaya, rezeki Allah SWT dan dengan izinNya saya masih di sini, di dunia fana ini disamping suami&anak tercinta juga kaum keluarga (ayat nak poyokan..;p)..

alhamdulillah atas segala nikmat kurniaan dariNya..sungguh, saya bersyukur dengan apa yang saya lalui sepanjang (kira jap..), 27 tahun (ooo, dh 27 tahun rupanya ye..ingatkan masih sweet 19, haha).
walaupun penuh dgn suka duka, menangis ketawa, keciwa mahupun berserah segalanya hanya pada Dia.
apa yang berlaku atas kehendaknya, semakin saya dewasa dan belia (cewah..;p) semakin akui segala perancanganNya lebih teratur dan kita jangan putus berusaha dan memohon keredhaanNya.

alhamdulillah ya Allah, atas segala nikmat yang diberikan kepada aku selama hidup ini. dan semoga Kau berkatilah diriku ini juga kaum keluarga dan umat islam agar dalam keredhaanMu senantiasa..
aku mohon Kau redhailah kami dan jadikanlah kami dalam golongan orang yang beriman dan meredhai segala ketentuanMu..amin..

aiman??
erm, nak update sikit..gigi aiman yang 4 batang tu dah bertambah lagi satu kat bahagian kiri atas..akhirnya!!
so, mulut die nampak lagi comel ^_^ . esok, aiman genap 11 bulan, tapi masih tak pandai jalan lagi anak ummi ni.
takpe, xpayah risau sangat kot..banyak lagi development aiman yang bertambah walaupun tak berjalan lagi..
antaranye:

1. aiman sekarang dah pandai if kte warning di "ha..nak buat ape tu?" sedangkan die ada ura2 nak sepahkan dvd& buku, die akan pandang kita dan tunggu ape reaksi kita..of course dengan mata bulat yang semakin membulat die bulatkan (banyak sangat bulat, sorry..itu realiti si aiman ;p).
2. sekarang ni still nak memeluk kaki ummi if kita nak memasak kat dapur..sedangkan pada awalnya die elok main periuk&kuali kat bawah para tu..(macam mn caranya nak elakkan die mcm ni?? haish~~)
3. aiman skarang, if tido mesti cari ummi..kalu walid baring tengah2 die mesti nak sibuk baring tengah2, cari ketiak ummi..huhu, comeyje die ^_^
4. aiman skarang memang dah tak nak dok kat walker die tu..die seronok nak memapah kat dinding dan tawaf tiang buai die sambil2 tengok ummi ada dok dekat die dan tersengih2..(dapat imagine x? bile die sengih, nampak gigi 4 batang die..comel..^^,)
5. sekarang kalau nampak ummi bersiap or walid bersiap die dah ready n mudah je nak suruh tukar baju nak pergi jalan. kalau tak, nak tukar pampers or pakai baju sangat mencabar kesabaran ummu ;p
6. ummi&walid sedang bertungkus lumus (ops, sebenarnye walid aiman yang beriya2 dan sangat bersungguh) menyediakan bilik aiman. bukan ape, nak biasakan die dengan bilik sendiri (walaupun bilik tak besar mana), at least die tau if nak tido or main ke ape2 berkenaan die, die buat kat bilik die dan tak sepahkan lagi barang2 kt ruang tamu..(tak pasti berjaya ke tidak, but nak cuba juga..;p)
7. sekarang if tak nak susu, die akan buat muka selamba sambil tengok botol susu dan kembali tengok muka kita (geram tul)..kadang2 tengok susu pun buat2 muntah. haish~~. tapi, kalu die nak susu..kita tunjuk botol je dah merengek2 sambil tangan menghulur nak ambik botol susus die. kalau botol susu tu terbongkang kat bawah, die akn merengek dan pergi amik botol terus sumbat dalam mulut.
8. aiman ni kalau nak bermanja/ajak kita main dengan die, die akan datang kat kte dan meleset2 kat kte(macam kucing buat tu kot..;p) pehtu, die tekap muka kt badan kte sambil geleng2 kepala..huhu..manala die belajarkan..;p (owh, maybe ummi&walid selalu buat die mcm tu kot..ye la, kami suka baringkan die, angkat tangan die ke atas dan tekap&gosok2 muka kat dada die untuk gelikan die..hahaha )

ok, tu je kot yang teringat nak update pasal aiman kali ini..

makasih membaca & selamat hari lahir pada saya yang ke 27 tahun..alhamdulillah ^_^

** terfikir nak membaking kek ke tak ek?? kek ape ye?? erm..tengok tahap kerajinan & kesempatan yang ada ^_^

nurkilan oleh;

Friday, September 9, 2011

raya di iPoh & aImaN 10 monThs

assalamualaikum..

al kisah, lepas kat johor kami bergerak ke perak pulak..ate, suami orang perok, balik le kita ke perok demi lemang dan rendang tok..hehe..sedap yop ;p (entah betul ke tidak loghat perok saya ni kan..).

raya ke 2 pagi sebelum zuhur ktorg gerak ke perak, perjalanan penuh dengan tido..ZZzzzZZ..huhu, saya la tu. bukan ape, kesian aiman xde sape teman die tido..gerak dalam pukul 11 lebih dan sampai pukul 7 lebih, wuit..lame tu..

sesampainye kat sane, excited nak tengok anak sedara baru (anak k.ya, akk sulung bintangku)..comey, gegirl kan..

erm, en.husband memang gumbira sakan la kan..balik kampung kate..saya pun leh kongsi mak&abah die (al-maklumlah, saya kan anak yatim piatu..huhu)

ha, raya tahun ni, adik bongsu perempuan bintangku bertunang raya ke 5..gamba? ala, bateri camera ms tu empty kot..(memang tak teringat nak charge semula lepas amik gamba kat johor, ye la ingat masih ade half ke bateri die tu..cet..)

apepun, meriah le majlis tu cume ktorg ni (sy, bintangku n adik lelaki bintangku dok bercerita dlm bilik sambil teman aiman tido..huhu..

erm, esoknye ktorg beraya umah sedara belah sane, kami ni 2nd trip(trip pertama, makabah n adik beradik single) ^_^

okiesla, sampai ni je cerita nye bagi raya belah perak..kami gerak ke kL pagi isnin yang hening ^_^

yang saya risau skang ni, what am i going to do since i'm jobless now..adoi..

aiman??

erm, actually masa puasa hartu aiman batuk teruk n doctor suggest utk tukar susu die..so, kami try la susu yang lactose free..
erm, lepas tukar susu baru ni tersangatla aktif..batuk alhamdulillah kurang..yang xbley tahan tu, mulut die petah dok membebel dengan bahasa die saje yang faham..kalau sebelum ni pun ade, sekarang makin kerap..lebih bijak bereksperesi dan macam2 cara die ni ha..

boleh ajak berborak pulak tu..hai, sangat comeyla aiman ni..hehe (puji anak sendrik ni gamaknye ^_^)

jalan?? erm, yang satu ni je kurang skit..baru tiga tapak.. bangun duduk dah cekap nak melangkah tu macam melekat kaki..haish~~

but doctor said, boy memang lambat sikit jalan dari girl..entah le..


nurkilan oleh;

Thursday, September 8, 2011

oh..raya..^_^

assalamualaikum..

lama sudah tidak mengupdate blog ni..
dah tak keje ni sepatutnye boleh le kerap update blog kan..ni terbalik pulak.

okies, about raya tahun ni.
:: alhamdulillah..lepas menjalani bulan ramadhan,1 syawal wajib diraikan.

:: raya tahun ni kebetulan kami pulang ke johor dulu, so hari ahad pagi kami bertolak..dalam kiraan saya masih sempat menikmati air katira madu yang hanya dapat dibeli pada bulan ramadhan kat pasar peserai tu..bagi saya rasanya sangat sedap yang amat, ye..yang amat!! (teringat2 lagi rasanye ni)- adoila, nape pakcik tu tak jual pada hari2 biasa kat pasar tu ye?? soklan ni setiap tahun saya ajukan kepada penjual katira madu kat peserai tu, tapi jawapan tetap sama "ni memang tak jual hari biasa sebab kita saje nak buat orang ternanti2 air katira madu" -lebih kurang la ayat die ni.
* dan ternyata saya tidak dapat merubah pemikiran mereka untuk jual air katira tu pada hari biasa..benci, benci,benci..(sambil mengiring dan menumbuk angin dengan manja-ala2 johan dlm cerita 'raya tak jadi' )

:: tahun ni, saya beraya tanpa mak&abah lagi..bak kata adik saya, 'akukan dah xde mak, anak yatimpiatu'..(walaupun dengan nada selamba n maybe nak meredakan hati) dalam diam, sebenarnya saya tersentuh dengan perihal tu..saya hanya memandang sayu adik saya bila die cakap macam tu.."ala, macam kau sorang takda mak dik, ktorg pun same..ktorg pun yatimpiatu gak", balas saya namun still die ulang lagi..cett, budak ni saje buat saya sebak kot..tapi, dalam hati berkata, "ye la, at least saya ada suami dan aiman. die pulak yang sebelum ni rapat dengan abg saya emi tu dah tak leh nak rapat coz emi dah kawen dan tahun ni first time die bergilir raya ke umah mentua(isteri die tgh pregnant plak tu), so tinggalla die sesorg..
sedih gak bile terfikir beraya tanpa makabah ni tapi, doa saja yang dapat aku panjatkan utk arwah..al-Fatehah..

:: tak nak le sedih2 lagi..biar yang pergi tetap dihati dan yang masih hidup ni beringat mati tu akan datang pada kita juga so, harus prepare!! ^_^

al-kisah, beraya tanpa makabah ni, pagi raya takde nak salam-salam lagi dah..lepas sembahyang raya, pergi ziarah n buat tahlil kt kubu arwah mak abah. balik tu, baru makan. petang raya tu kami pegi umah long (alahai, tak sempat amik gamba coz sibuk melantak sambal jawa (menantu long yang masak) sedap yg amat (ade perut yang saya suke tu ^_^)..then potpet2 dengan anak sedara (tak sedar yang saya ni dah mak dara) lepas suami seru namaku tiga kali, baru la kuar bilik and join diorg kt ruangtamu (aiman dah suap buah betik ;P).

k, balik dari rumah long rehat kat umah. dalam hati, saya kene habis beraya umah abang n akak yang berdekatan coz esok(raya ke 2) dah kene balik perak pulok.. so, lepas maghrib terus siap2 ke umah uda, ijam dan ani..ok, tu semua wajib pergi coz dah dekat n diorg kan lebih tua dari saya ^_^. at least raya ni tak la sunyi terkenang saat makabah je, coz dah pergi beraya umah adik beradik yang ramai kan...meriah tau..

cuma tu la..setiap kali saya salam dan cium tangan adik beradik saya untuk kemaafan hari ray ni, rasa sebak memang tak dapat nak dielakkan (saya la..orang lain, tak tau.huhu) especially dengan adik beradik perempuan, long and ani . Ops, tahun ni saya tak sempat jumpa ayu (akk yang ke 3) dan 2 org abang (aji n ajib) coz diorg raya ke 3 baru balik johor..erm...

oh, lupe nk selit kat atas tu yg saya sempat snap2 di tengah hari raya(bunyi macam excited tak hengat sampai tengah hari pun nk bergambo kan..lantak..;P) lokasi, depan umah simpang (umah makabah le), jurukamera sendrik n pak usu aiman aka adik bongsuku ^_^



p/s: semua pakaian telah berjaya dijahit oleh saya sendiri dalam masa 4/5 hari sebelum balik raya..huhu ^_^





nurkilan oleh;

Friday, July 8, 2011

'baKinG'

assalamualaikum..

ngehehe..hari ni saya berjaya buat satu lagi resepi kek name, japanese cheese cake..
hasilnya..


tadaa!!
 masih dalam oven..baru je masak ni

 buka ring die!!
 tada...
 saje kasi topping
 tengok dalam die ^_^



okies..meh nak share resepi ye..
credit to k.zaharah (facebook)


Japanese Cheese Cake...

bahan2nya:
4-5 keping cheddar cheese
200 ml susu segar
4 biji telur
70 gm gula halus
70 gm tepung kek
70 gm butter

cara2nya:
1.koyak2kan ciz kecil2 dan campurkan dgn 200 ml susu segar, msk dgn api perlahan,kacau selalu..masukkan butter,tutup api.
2.asingkan telur putih dan merah,pukul telur putih dgn 70 gm gula halus hingga menjadi kembang@meringue,kemudian pukul telur merah hingga kembang,masukkan dlm adunan ciz tadi(1).
3.masukkan tpg sikit demi sedikit,kacau perlahan,sekiranya berketul boleh ditapis,kemudian masukkan adunan meringue tadi, kaup dan sebatikan adunan.
4.lapik acuan 7x3 inci loyang bulat,tuang adunan kedlm acuan.
5.letak loyang dlm bekas yg telah di isi air panas,masukkan kedlm ketuhar yg telah dipanaskan 20 min pd suhu 170c selama 20 minit kemudian rendahkan suhu kpd 140c dan terus membakar selama 40 min.

teknik membakar bain marie atau steam bath sbb cheese sgt lembut dan mudah terbakar.

masa penyediaan:20 min..
masa membakar:1 jam
P/S: API BAWAH PUN DAH OK


cubela..pasti gebu n sedap ^_^
kalau malas tapi nak makan, meh order kat saya. hehehe

k, makasih membaca ^_^


nurkilan oleh;

Monday, July 4, 2011

rEcentLy mE

assalamualaikum..

entry kali ni nak cerita perihal saya yang sudah kehilangan pekerjaan sekarang ni..hehe..
tak tau la nak kate saya gembira ke, sedih ke ape ke..yang pasti saya cuba adapt diri saya dengan keadaan sekarang ni..okey, tinggalkan kejap pasal ni ye..

kerja saya(sebelum ni la)..
ape yang saya tau, saya dah buat yang terbaik untuk pastikan pelajar saya dapat ape yang sepatutnya die dapat.
dan saya juga tiada hak menentukannya kerana ianya terletak di tangan management.
cuma, saya tak tau la mereka (student) tau atau tidak perkara sebenar..biarlah..

teringat kembali sesi perbualan kami (saya, kawan sekerja sama bidang dan 'ketua' kami), bila di tanya ada ape2 yang ingin saya katakan..saya hanya jawab yang harapan saya agar semua pelajar yang tinggal tidak di abaikan. itu je..(tak banyak yang saya cakap coz saya macam dah bersedia terima keputusan itu, tapi sedih jugak le coz now i've got no job..waa...;P)

tinggalkan soal pekerjaan (sebab sekarang saya memang dah tak bekerja). ape saya buat sekarang?

skang ni dah masuk minggu ke 3 saya menjadi fulltime housewife kepada en. bintangku. best jugak jadi surirumah ni kan..segala perkembangan aiman dapat di kenalpasti sendiri n seronok tengok setiap hari, ada je benda baru yang aiman belajar. keletah aiman pulak memang buat saya sangat teruja n comel je tengok die buat macam2 hal..
cuma..tak dapat nak snap or rakam coz charger battery camera tertinggal kt batu pahat haritu..ada tak ada, saya kena gunakan camera hp je..;(

but never mind, yang penting saat2 yang saya lalui sekarang ni i'Allah termaktub dalam ingatan saya ^_^

erm, walid pun nampak happy sekarang ni coz isteri terchenta di ada je dok kat umah tu (macam yang die kata, hati senang dengan kewujudan saya sebagai surirumah sepenuh masa sekarang ni..hehe ^_^..but, still die izinkan saya bekerja kalau ada peluang..;P makasih kanda ^_^)

penat??
adoi...mula2 tu, terasa la penat coz rutin harian dah berubah kan..cuma, alah bisa tegal biasa..bila sesuatu tu dah jadi rutin kita, lama kelamaan..no problem la..lagipun, saya duduk kat rumah sendiri (sewa cumanye tida orang lain selain bintangku, saya dan aiman ;P). so, bebas nak buat ape je kat rumah ni. tak perlu rasa terikat dengan kerja rumah yang bab mengemas tu saya lambat sikit..ekekeke..lagi2 ada pulak yang tukang tolong kemas (aiman) kan..lagila..anyway, saya buat habis baik!! (teringat zaman pengakap sekolah rendah dolu2).

sekarang ni, hobby baru saya memasak (macam tak percaya je..wink*).
but, sila percaya..setakat ni, dah buat brownies cheese cake, apam gula hangus, biskut chipsmore dan kek batik.hehe, ringkas2 je..

next plan blueberrry cheese tart, pretzel homemade, cheese cake(i luv cheese ^_^) n banyak lagi la senarai nye..buat2, kasi kat pengasuh aiman n colleague husband. makan nye sikit je ^_^.sedekah kan..
dapat support dari husband ni memang syok nak buat kerja2 memasak ni. maksud saya not support in term of money (yang ni memang haruslah kan..) but yang penting, support dari segi keyakinan tu..rasa seronok nak cuba buat semua resepi bila suami bagi +ve reaction..bersemangat, you!!

ok la..cukup le setakat ni. nak layan aiman comey ni ^_^

makasih membaca ^_^

bila rasa nak meng'edit' gamba, ni lah jadinya.. 

p/s:
kadang tergelak besar tengok muka aiman ketakutan+terkejut bila saya blend nasi die..melompat2 atas walker die tu..hehehe..
+ bila saya sibuk mengemas, die ikut kemana je saya pergi.
+baju dalam bakul, suka2 je die selerakkan sambil melambai2 pegang baju
+kalu saya memasak (mise en place), die pegang seluar/kain kte sambil survey2 apa yang boleh die tolong ;P

:: syukur, ya Allah..ku bahagia ::


nurkilan oleh;

Thursday, June 23, 2011

marI adIk2, kitA bacA buKu

assalamualaikum..

kejadian semalam, 22hb june 2011
masa, tengah hari
aktiviti, mari membaca buku ^_^
pelakon, ahmad nur aiman
 alloo..i'm aiman, today i'm gonna tell u a story. but first, let me choose which book should i read for u.

 2. should it be this one??
 3. naa..not this one. we put this down first, k.

 4. (after the second one also not interested him). maybe we start with this big book. this blue color looks very interesting to me ;P

continue with watching this video..

video

 die boleh tersenyum bangga, dan ada ketikanya menjerit minta tolong bila hampir nak jatuh.
enjoy ^_^




ha.. ni pulak gambar terbaru cara aiman tidur dengan botol susunya..




** aiman pun dah pandai tolong ummi angkat kain..^_^

syukur ya Allah atas kurniaanMu ini..
semoga aiman terus menjadi pujaan hati ummi&walid juga Allah SWT ^_^

nurkilan oleh;

hari aBah 2011, aImaN 8 bUlaN

assalamualaikum..

tahun ni, hari abah/ayah/walid dan lain2 panggilan untuk seseorang yang bertanggung jawab sebagai ketua keluarga ini jatuh pada hari ahad, 19hb Jun 2011..

abah..

panggilan kami adik beradik utk arwah abah yg sudah hampir tiga tahun meninggalkan kami..masih teringat pesanan abah buat kali terakhir saya berdiskusi dengan die berkenaan jodohku, abah kata "abah tak kisah orang mana, jauh ke dekat..yang penting die betul2 serius dan tak main2. kalau betul teruskan, minta uda uruskan, abah tak kisah.." ade lagi ayat abah yang saya dah tak berapa ingat..(ada cerita di sebalik kata2 abah itu..lama dan biar terkubur di situ.)

waktu kami berdialog, abah selesai mandi dan tukar baju dalam wad hospital (hanya saya dan die coz ini giliran saya jaga abah dalam wad hari jumaat tengah ari hingga petang). saya selesai potongkan kuku abah sebab hari jumaat di sunatkan potong kuku (sila betulkan saya kalau salah) dan bacakan surah yassin dan waqiah (kalau tak silap le..adoi, teruk betul ingatan saya ni)..
petang sabtu, calon suami saya sempat bertemu abah dan bersalaman (tak dapat berbual lama coz ramai tetamu yang lain datang ketika itu berjumpa abah * ini kali pertama dan terakhir calon suami bertemu dengan arwah abah).

arwah abah dibenarkan keluar hospital hari ahad dan saya pula terus balik KL..itu kali terakhir saya berjumpa abah dan melihat karenah abah dan senyuman abah bila kami adik beradik balik bertemunya (abah memang suka suasana rumah yang penuh dengan anak2nye yang ramai ^_^)

kenapa kali terakhir? kerana hari selasa saya dapat panggilan dari kampung menyatakan abah dah tiada..masa ni, saya tak tau ape nak cakap cuma mengiakannye dan saya terus pandang ke arah kawan saya, "abah kte dah meninggal.."..bila kawan saya menitiskan airmata, saya macam baru tersedar dan air mata laju mengalir..tapi, saya tak terus menangis, tahan..

sempat membeli yassin di jalan TAR (sementara tunggu ajib utk same2 balik ke Batu Pahat). dalam kereta sepanjang jalan saya bacakan yassin utk abah kerana saya tau masa tidak mengizinkan saya memandang wajah abah utk kali terakhir. (actually abah pesan, kalau die meninggal tak mau sehingga melepasi waktu solat). namun, dalam hati saya, berharap agar kami sempat sampai melihat abah walaupun ianya hanya jasad tanpa roh..

sesampainya kami terus ke kawasan kubur kerana jasad abah telah selesai di tanam. hanya tiang nisan dan tanah yang masih merah bertaburan bunga sempat saya tatap milik abah..

itu kisah lelaki hebat bergelar abah yang saya ada..darah abah yang mengalir dalam tubuh saya ini..abah yang saya kagumi selama ini...abah saya, kepentingan saya..namun dia telah tiada..



tapi Allah itu Maha Kaya, diambilnya seorang lelaki yang saya sayangi dan digantikannya dengan seorang lelaki yang lain dan bakal saya sayangi iaitu suami saya dan ditambah lagi seorang lelaki yang saya kasihi iaitu anak saya, aiman..
ternyata hidup ini satu pinjaman, abah dipinjamkan Allah kepada saya..sampai masa abah pulang pada yang Empunya..
Aiman juga pinjaman dariNya yang wajib saya bertanggungjawab ke atasnya..
bintangku jua pinjaman dariNya yang wajib saya jaga agar terus menjadi milik saya ke syurga..amin..

apepun, buat bintangku si walid aiman..

selamat hari walid utk kamu..

abang penting buat saya dan aiman juga anak2 yang lain..
syukur Allah SWT pinjamkan kamu kepada kami ^_^

selamat hari bapa jua kepada semua lelaki yang bergelar bapa/ayah/walid/abah dan lain2 panggilan..
semoga kamu menjadi bapa mithali ke atas keluarga kamu.

.............................................................................................................................................
aiman??
lapan bulan je die dah kerap berdiri dan bila kita pegang die, start mengenjut2. tolak walker dah memang hobi, mengemas buku, faveret die.mandi buat die tersenyum dan tak sabar nak terjun besen berisi air (macam tau2 je dah ready untuk die), mulut bertambah pot pet pot pet (dalam bahasa yang masih ummi kaji maksudnye ;P) bila nak susu, die datang kepada kita dan membebel, bila tido die datang kat kite dan tengok buai, kadang2 bila susu dah siap dan tunjuk pada die, die makin giat merengek (menandakan cepatle sumbat ke mulut die ;P), tengok ummi pakai tudung, die cepat menadah tangan minta di dukung (kalau tengah merangkak, terus ke arah kaki kita dan panjat kaki ;P), ape2 barang yang boleh diselongkar, sila bagi pada die, laju je die keluarkan semuanya. menyusun buku dan pandai mengoyak pula.. bila nak tidur, cari botol susu dan masukkan dalam mulut die sendrik (sekarang dah pandai pegang botol sendiri, sampai tertido).

itu je yang ada dalam fikiran tentang perkembangan terbaru aiman, anak ummi..8 bulan sudah die..cepat je kan..

erm, just nak share..sejak 15hb jun saya sudah tidak bekerja. so, masa kat rumah layan si comel ni pun banyak sangat..cuma nak update tu lambat sikit le kot..^_^

apepun, terima kasih membaca ^_^


nurkilan oleh;

Tuesday, June 7, 2011

aiYoOoo..

assalamualikum..

muda mudi masa kini(tak semua tapi kebanyakkannye), sila jaga tingkah laku anda bila dikhalayak ramai (terutama tempat awam).

sekarang ni, tradisi couple boyfren n gelfren macam dah jadi fenomena biase. adoi~~

yang tak bestnye, bila aksi2 terlampau di khalayak ramai la kan..
tak manis le bile di tempat awam berkelakuan hampeh macam tu..malu la sikit kat makcik2 & pakcik2, malula kat adik2 yang pandan tanpe mengerti ape2 tu..haish korang ni tau ~~

yang penting, malula kat Allah SWT tu..kalau si isteri dan suami pun tak berkelakuan semacam itu di tempat awam, mengapa kamu?? nak tunjuk kat orang awam yang bf@gf tu canteek sangat? atau ape ye?

erm, pakaian udah le satu hal..

walaupun kononnye korang dah kawen pun, silalah jangan beraksi sedemikian rupa ye..

kerjasama amat diharapkan..or, mungkin pihak tertentu boleh tampal haram berkelakuan tidak sopan kat tempat2 awam(bukan di masjid or surau je kan)..erm..

eh, macam mane kelakuan xbest yang saya maksudkan??

ni ha..

dah kawen ke ek?

erk..
gamba hanya sebagai contoh dari banyak2 contoh yang ada.
kejadian: putra LRT, masjid jamek - kelana jaya.

remaja, belia dan orang dewasa..silalah sama2 kita jaga tingkah laku kita ye.. 

k, trima kasih bace ^_^

nurkilan oleh;

Tuesday, May 24, 2011

rEaLiTi si DiA

assalamualaikum..
banyak yang betul antara realiti dan artikel kat bawah ni..

bacalah, saya dah baca dan hati tersentuh bila terkenangkan arwah abah, Hj. Minhat @ Minhaj b. Musa.



--------ABAH--------♥
 Sani Osman

Mungkin ibu lbh kerap menelefon utk menanyakan keadaan kita setiap hari..Tp tahukah kita, sebenar nya abah lah yg mengingatkan ibu utk menelefon kita?

Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..Tp tahukah kita bhw sebaik saja abah pulang bekerja dgn wajah yg letih abahlah slalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian ?

Saat kita sakit@demam, abah sering membentak "sudah diberitahu! jgn minum ais!".Tp tahukah kamu bahwa abah sangat risau.??

Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Abah dgn tegas berkata "tidak boleh!"..Sedarkah kita bhw abah hanya ingin menjaga kita? Krn bagi abah, kita adlh sesuatu yg sangat berharga.

Saat kita sudah d percayai, abah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melangar kpercayaan nya...Maka abah lah yg setia menunggu kita di ruang tamu dgn rasa sangat risau..

Setelah kita dewasa,abah telah mghantar kita ke sekolah@kolej untuk belajar..
Di saat kita memerlukan ini-itu, utk keperluan kuliah kita, abah hanya mengerutkan dahi.tanpa menolak, beliau memenuhinya..Saat kamu berjaya..Abah adlh org pertama yg berdiri dan bertepuk tangan untukmu..Abah akan tersenyum dngan bangga..

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari abah..Abah sangat berhati-hati mengizinkan nya..Dan akhirnya..Saat abah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan nya..abahpun tersenyum bahagia..
Apa kita tahu,bhw abah sempat pergi ke belakang dan menangis?
Abah menangis krn abah sangat bahagia..Dan diapun berdoa "Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik..Bahagiakan lah putra putri kecilku yg manis bersama pasangannya"..

Setelah itu abah hanya akan menunggu kedatangan kita brsma cucu-cucunya yg sesekali dtg utk menjenguk..Dengan rambut yg memutih dan badan yg tak lagi kuat untuk menjaga kita..


al-fatehah buat arwah abahku..
semoga rohnya dicucuri rahmat Allah SWT.

nurkilan oleh;

Monday, May 23, 2011

haRi iBu apaRtmenT peRmaI, 2011

assalamualaikum..

ini kisah ibu2 di apartment permai yang diraikan pada sabtu lepas bersamaan 21hb Mei 2011.

saya join dengan membayar RM20 (kalau ahli RM15je). rasa nyesal tak dengar kate bintangku masa mula2 lagi saya pindah ke sini untuk isi borang jadi ahli..ceh..walaupun RM5 je, mana la tau ada aktiviti lagi lepas ni..aduish~~

ok, menyesal tiada lagi berguna ye, sambung cerita..
program ini bermula dari pukul 2(sepatutnya, delay punya delay sebab tunggu ibu2 yang nak berhias tu turun, tak pasal2 saya jadi orang ke 4 sampai awal hari tu..hehe)

antara aktivitinya ialah;
1. ucapan biro wanita
2. slide aktiviti sebelum ini (digalakkan ramai lagi penduduk turut serta selepas ini)
3. makan2, sampai kenyang..
4. game kupas kulit epal terpanjang tanpa putus (mujur tak join, kalau tak jatuh reputasiku as 'orang hospitaliti' akak tu pantas lagi cekap gune pisau seposen tu, kagum i..;P)
5. batu seremban (mujur tak join coz batunye beso gedabak)
6. belon air panas (dah malap skill tangkap bola baling saya -.-)
7. sungai beracun (beramai2, berhimpit2 supaya kaki tak terkeluar dari 2 helai kertas..berpeluh2 join game ni)
8. cepat, pandang..teka (yang ni saya masuk, tapi group member tak syiok le..huhu)
9. tukar hadiah antara ibu
10. cabutan bertuah (saya yang tak berapa bertuah hari tu)
11. potong kek hari ibu
12. selesai, sila tolong kemas ^_^


gamba??
nengok ni..^_^

1. ni le hadiah yang saya pertaruhkan untuk sesi sistem barter hadiah tu..(kos kene above rm20)

 2. peserta kupas epal (kata pengerusi majlis, acara ini didahulukan kepada senior2 ^_^)

 3. bila acara bermula..

 4. antara kulit yang selesai dikupas..gambar terakhir tu, pemenang acara ni (memang saya xleh challenge die la..)

 5. acara batu seremban

 6. ni le pengasuh aiman, k.june (asal dari sabah, bah..)


 7. hehe..kami yang memeriahkan majlis

 8. bila ummi join aktiviti, walid layan aiman

 9. ni suami k.jun, cik ali. best fren aiman

 10. sesi potong kek, aiman telah diumpan dengan sepaket gula2 (saguhati untuk kanak2 yang memeriahkan majlis)

11. kami, ibu2 yang memeriahkan program kali ini ^_^ (nampak saya tak?)

12. berdiri sebelah ketua biro wanita, saya dan aiman menyibuk di situ untuk potong kek ^_^

hehe ^_^

aiman??
* aiman sangat femes dgn kemantapan badannya di program ini. senang keje ummi walid coz, ramai yang nak amik aiman untuk main2..huhuhu..good for aiman supaya dia tak takut dan ada konfiden bila berada di kawasan yang ramai orang (tapi kene awasi juga ye).
aiman kat rumah??
* banyak juga perkembangan aiman sejak dah masuk 7 bulan ni..sampai ummi tak sempat nak update kat blog ni. cuma sempat update kat kalendar handphone ummi ^_^.
* dalam minggu lepas, aiman dah start teruja tengok tv. lagi2 bila rancangan tu ade tarikan warna warni dan sound yang menarik.
* aiman juga dah start menggapai2..ape yang die tak cuba nak amik? tutup periuk ummi, pan frying ummi, langsir(ni memang faveret die), buku2 yang walid dah susun cantik2 baik je die tarik satu2 dan lepaskan, kain2 yang boleh dicapai (termasuk kain/seluar ummi masa ummi buat keje), tutup tong sampah, alas meja, walker die(yang ini masa meniarap die dok tarik dan macam nak naik sendiri :: walaupun baru merangkak :: akhirnya die tergolek sekali dengan walker die).hehehe..(memang ummi gelak besar la bila moment ni, aiman sampai terkejut tengok ummi ketawa besar sambil muka die terkejut dan blur (maybe dalam hati die cakap 'aku punye la tergolek kat sini, ummi leh gelak je..hampeh..'. sorry aiman, ummi rasa aiman buat lawak masa tu..
* terbaru, aiman nak mencapai kain buai die. ummi memang tengok je la..so, bila die dapat capai kain buai tu je (dengan satu tangan), die tergolek tapi genggaman tangan die tak lepas so, aiman bergayut sebelah tangan dengan muka cuak. (kali ni ummi cepat sambut badan sedap die tu). apepun, ummi tetap gelak besar..;P
* aiman pandai cover kepala die bila mana die nak terjatuh so, ummi tak le risau sangat just hati2 je. ummi saja je biar aiman explore semua tu sendiri so aiman tau ape indikasi atas ape yang die buat. in fact, sekarang if aiman menangis bila sesuatu terkadi pada die atas sebab diri sendiri, ummi just kata "now u know..siapa salah?)


nurkilan oleh;