Friday, July 8, 2011

'baKinG'

assalamualaikum..

ngehehe..hari ni saya berjaya buat satu lagi resepi kek name, japanese cheese cake..
hasilnya..


tadaa!!
 masih dalam oven..baru je masak ni

 buka ring die!!
 tada...
 saje kasi topping
 tengok dalam die ^_^



okies..meh nak share resepi ye..
credit to k.zaharah (facebook)


Japanese Cheese Cake...

bahan2nya:
4-5 keping cheddar cheese
200 ml susu segar
4 biji telur
70 gm gula halus
70 gm tepung kek
70 gm butter

cara2nya:
1.koyak2kan ciz kecil2 dan campurkan dgn 200 ml susu segar, msk dgn api perlahan,kacau selalu..masukkan butter,tutup api.
2.asingkan telur putih dan merah,pukul telur putih dgn 70 gm gula halus hingga menjadi kembang@meringue,kemudian pukul telur merah hingga kembang,masukkan dlm adunan ciz tadi(1).
3.masukkan tpg sikit demi sedikit,kacau perlahan,sekiranya berketul boleh ditapis,kemudian masukkan adunan meringue tadi, kaup dan sebatikan adunan.
4.lapik acuan 7x3 inci loyang bulat,tuang adunan kedlm acuan.
5.letak loyang dlm bekas yg telah di isi air panas,masukkan kedlm ketuhar yg telah dipanaskan 20 min pd suhu 170c selama 20 minit kemudian rendahkan suhu kpd 140c dan terus membakar selama 40 min.

teknik membakar bain marie atau steam bath sbb cheese sgt lembut dan mudah terbakar.

masa penyediaan:20 min..
masa membakar:1 jam
P/S: API BAWAH PUN DAH OK


cubela..pasti gebu n sedap ^_^
kalau malas tapi nak makan, meh order kat saya. hehehe

k, makasih membaca ^_^


nurkilan oleh;

No comments: