Monday, February 21, 2011

:: ally iskandar dah bertunang ::

salam..

semalam petang kami sekeluarga di kunjungi oleh rakan2 bintangku yang ingin berjumpa aiman kami..

2 org tu, baru je bertunang..so, we enjoyed watching their engagement video..huhu^_^

ni le tetamu kami petang semalam..pian(bj hijau), k.nana n daus
teringat zmn2 bujang saye  (mcm dh lame sgt je..aiman blumpun setahun..ekekekek)

ape kene mengena dgn entry kt atas tu ye..hehehe..

saje je...leh gitu???

xde la, actually drpd para tetamu tu le sy dpt tau yg ally iskandar dh bertunang..
ape kaitannya??

bintangku turun ke bawah menghantar tetamu balik dan naik membawa senaskah surat khabar..dan dalamnye, ade la berita ally iskandar ni..dah bertunang rupenye die..(lantakle kalu korg kate cite tetamu tiada kaitan dgn entry kali ini..huhu)

tetibe, sy pun ckp..
"ala...ally dah bertunang..." dengan nada frust..

tetiba ada suara latar..
"awak dah kawin dgn sy..xpayah nak sedih dah.."





erk....

nah..amik sore latar dari bintangku yg sedang pegang aiman..huhu..die senyum n ktorg gelak same2..
"saje je.." tambah sy..



p/s: actually bkn sedih coz die dh bertunang bkn dgn sy..tp, wanita itu..ala..nape die..mcm xsesuai je..
but sape le sy nk mengomplain kan..mungkin saje sudah jodoh mereka..sape la sy(ntah die tau ke x wujudnye sy ni)..apepn, smoge berkekalan..^_^

** my heart is full by my star **

ehem, ehem..saje ltak gamba aiman(bdk addict to meniarap skang ni)..tp, ms gamba ni, ummi die bully ms tggu walid blk dr surau..coz ummi boring n sj nak sakat aiman..huhu ^_^

kue tiaw wantan ala orkid ^_^

bawang putih yang di tumbuk skit


kubis bunga + sawi




salam..^_^

putik jagung(xtau le korg panggil ape)
carrot
dah lame nak share resepi ni..

cube tau..^_^

bahan2 mee:
kue tiaw.............ikut le brape byk yg korang nak
kicap pekat........sesudu or secukupnye (utk digoreng bersama minyak)

bahan2 kuah:
stok ayam..........amik je dr rebusan ayam ^_^
daging ayam siap rebus dan dicarik2
daging ayam.......yang telah direbus dan dicarik2
bawang putih.....pecahkn skit
carrot................potong cantik2 ^_^
bunga kobis.......trim elok2
sawi...................potong sederhana panjang dan lebar
putik jagung.......potong bagi senang nk makan
cendawan shiitake...rendam dan hiris nipis
fish cake............jangan tebal sgt (coz die akn mengembang)
fish ball..............kalau xsuke xpyh masukkan
telur...................xkisah grade apepun
fish cake
sos tiram............secukup rasa
garam................secukup rasa
tepung jagung....untuk melikatkan kuah


cara2 membuat:
(ini cara saye)

kue tiaw siap digoreng
1. Tuangkan sedikit minyak ke dalam kuali. Tunggu selama beberapa minit dan masukkan kicap pekat(leh juga guna kicap mee). Apabila sudah mendidih, masukkan kue tiaw dan ratakan kicap ke semua kue tiaw..
p/s: kurangkan minyak dalam masakan..huhu..lagi satu, jangan gunakan minyak terlalu banyak coz mee akan terlalu lembik dan rasa kurang yummy..^_^
2.Untuk kuah..tumiskan bawang putih ke dalam minyak yang panas. Masukkan kobis bunga dan putik jagung.
3. Masukkan stok ayam (air rebusan ayam) dan sayur2 yang lain (jika anda suka, udang dan sotong boleh dimasukkan waktu ini). Selepas agak empuk, masukkan fish cake & fish ball.
kuah wantan yang sudah siap
4. Masukkan sos tiram dan garam secukup rasa. Kemudian, masukkan tepung jagung (yang telah dicampur air).
5. Pecahkan telur dan terus kacau. Apabila semua telah empuk, matikan api.
kicap cair + cili potong

cara hidangan:
1. Letak kue tiaw di atas pinggan, tabur daging ayam yang telah direbus dan dicarik. Tuangkan kuah..

p/s: kalau sesiapa suka pedas..makanlah bersama kicap berlada.(potong lada kecik dan tuangkan kicap cair atas die)


** selamat mencuba **

p/s kalu dah cuba n jadi..share dgn yg lain ye..or maybe u can comment here..^_^