Thursday, April 28, 2011

maLaM yanG gElaP beRlaMpukaN liLin

assalamualaikum..(sila buat intonasi prof. izi HotFM)

entry kali ni cume nak bagitau yg semalam, kami berlampukan lilin dua batang je..
sedih x??


huhu..tak perlu sedih2..bkn keputusan tenaga elektrik, tapi...

candle lite dinner..
ape itu candle light dinner??tak tau? jangan malas, sila google je ye..biar sy je yg malas nak bagitau kt sini.hehe ^_^

okies, balik semula pada hari kejadian..rabu, 4hb april 2011. kenapa hari rabu?
hari rabu dipilih berdasarkan planning yg tak menjadi sejak hari isnin lepas..so, hari rabu tu nekad nak buat jugak. tak kire macam mane sekalipun..(actually ade beli air best kt halal hub hrtu nak buat candle lite dinner ni, tapi sampai habis air tu..candle lite dinner tak jadi2 plak..so, tukar menu beverage. haish..memang xikut plan langsung sy ni tau..;P)

so, rabu tu balik dari keje dah tanye bintangku either die pergi ke tak class insurance (dalam hati dah plan macam2 ms die pg class tu)..suddenly, die jawab maybe tak coz ade meeting surau malam ni..
gedebuk..adeih..jatuh luruh sume plan cantik sy..
tak kan nk tunda lagi..so, cakap je kt die yg sy nak buat candle lite dinner (ikut term sy le..lantak orang nak cakap ape..huhu) mlm ni.. die cakap okey je..

dah sampai umah, siap solat main jap dgn aiman n bagi susu n tidokan die..(masa ni, bintangku dah turun ke surau la kan..)

start buat makanan yang ringkas dan air. set table n cutlery (cuba meng'apply'kan ilmu yg sy blaja dulu le kononnye..;P). tengah siapkan final preparation. tetibe...


terdengar sesorang sedang cuba membuka pintu tapi kunci tak match2 dgn tombol pintu..(bintangku le tu..)
gelabah jap..

dan, pintu terbuka sambil lampu terbuka, meja tak siap lagi, air xbagi ais lagi dan plg xbest..baju i pun xready lagi..huhu..malu saye..haish..kantoi..-,-

pehtu sy buat muke terkejut pd bintangku. (tanda i'm not ready la sayang..nape balik cepat sangat..adoyai..) bintangku hanye tersenyum berdiri kaku di situ(ruang pintu masuk)..hehe..

seperti biasa, nak cover kan.."abang cepat tolong letakkan ais dalam air tu..pehtu pasangkan lilin ye.." dan saya buat2 sibuk dengan makanan..kihkihkih..

siap semuanya, kami menikmati hidangan yang paling simple dan cepat sy dapat buat..(background music, something stupid by Frank Sinatra..^_^)..



table setting suke ati i ^_^
menu simple n cepat siap
menu same tp, decorate cara lain (leh gitu ;P)

:: gegar ::

abaikan background view ^_^

bintangku dan muka banggenye dapat surprise candle lite dr sy (surprise sgt la..)

 +- apepun, semua ni hanya untuk beri kelainan pada masa lapangan kami..kadang2 sesekali kita perlu moment ni..for me, i choose to prepare all this by myself because sy nak bintangku tau yang saya buat semua ni sebab i do appreciate him to be my partner, the only partner.(kadang2 susah nak express dengan kata2, hanya perbuatan n tanda penghargaan macam ni yang dapat sy buat untuk die..ouch..tetibe sy yg terharu ;;apehal;;) hehe..

+- i choose my home sebab..dah malam la, tak sampai hati nak letak aiman kat pengasuh die..anak ummi tu comel sangat sampai ummi xleh kalu die xde dgn ummi..huhu..

+- makasih juga to my star coz walaupun penat + pening (br habis meeting kan), masih leh senyum n layan wife die yang sesuke ati je ni..ekeke..kami siap menari tanpa step lagi mlm ni..^_^

+- makasih juga kt anak ummi yang memahami pada malam ini kerana tidak bergoyang2 buai tu (kebiasaannye tanda die nak dienjut) dan tak merengek..tido dengan lena..

** alhamdulillah, bahagia dengan ape yg dipinjamkan olehNya **



nurkilan oleh;


Wednesday, April 27, 2011

maLunYa saYe..

..pelik sy tengok seseorang tu..

dok tarik-tarik kain yang memang pendek. malu le saya..
haish..budak-budak remaja zaman skang, zaman yang hampir kiamat ni..

udah memang kain tu pendek, ape lagi nak ditarik-tarik untuk labuhkan die kan..konpemla tak bley..
saje konon nak tunjuk yang "saya pun ada rasa malu tau..janganle pandang lame-lame kat bahagian bawh i ni..malu.."

bak kate pengacara 'edisi siasat', tv9..
"ape kejadahnya.."

erm..tak tau la ye..kalau diimbas balik..(ikut pemantauan saya la)..

ms sy sekolah rendah dulu..xpernah pulak cikgu mewajibkan pakai tudung n baju kurung..(skang mcm mn ek?)..so, to be honest ms sekolah rendah (sampai darjah 2 pun sy masih pakai gaun biru sekolah tu..rambut tocang 2..hehe (terasa comel plak teringat zaman kanak2..;P)..eh, dah lari skit..

tp, dek wujudnya matapelajaran agama dan sekolah agama(belah petang, n orang johor tau le pasal ni), sy dan ade sorang dua lagi pelajar perempuan (yg sorang tu anak imam, ye..) mula pakai baju kurung dan bertudung..(nk pg sekolah agam xpakai tudung, memang tak mungkin le kan..(bg sy la). then, secara tak langsung dan rasminya saya mula bertudung, sebab?? bkn sbb saya tengok orang lain bertudung, saya pun nak bertudung..bukan juga sebab cikgu agama suruh(tidak secara rasmi, tp dgn ilmu yg disampaikan..)..tak lain tak bukan, kerana tuntutan agama islam.
lagipun, dah diajar cikgu kan berkenaan tutup aurat kat sekolah kebangsaan, sekolah agama..tak kan tak reti2 lagi? tak faham lagi dosa ke pahala?? adoi..

masuk sekolah menengah plak, lagi le malu nak buka2 tudung ni..(faktor kematangan ye)..so, memang tak mungkin le nak free2 je kasi orang bukan muhrim tengok aurat i ni..hehe..malu saya..

soal pakaian plak, memang kene tutup la ye..ms dolu2 plak, tak de la pakaian jarang2 ni..(atau mungkin sy tak didedahkn dengan jenis kain macam ni..hehe..selamat..)

sampai sekarang, alhamdulillah tudung masih terlekat di kepala dan pakaian masih terjaga..lagi2 bila dah kawen ni, auratku hanya untuk bintang hatiku ^_^

itu saya..dan zaman sekolah saya dengan bertudung..
(mungkin leh cakap saya ni bukan le baik sangat dan bukan le alim sangat..:: memang xpernah mengakupun:: ,cuma..xde la saya ni terlalu berani melawan arahan Allah yg satu ni.

ce tengok sekarang..

kalau tak silap, ramai budak sekarang lagi cantik bertudung bila pergi ke sekolah..(sejuk mata memandang)..tapi, yang sedihnya..ramai jugak yg keluar je sekolah terus tarik tudung (nauzubilah)..atenye, korang ni pakai tudung sebab ape ye?? konpius saya..salah mereka ke salah sistem negara kita? erm..

sudah la dengan yg tak bertudung..ade pulak yang bertudung tapi tak sempurna..(macam mane tu?fikirlah..)
pakai tudung tapi baju singkat, seluar ketat dan nampak bahagian tuut..
malula saya nak cakap lebih2, coz saya pun kaum hawa..

dan sekarang ni, banyak pula kes2 berkenaan dengan hubungan terlarang, maksiat..haish~~ :: sungguh saya risau nak membesarkan anak pada zaman akan datang..perlu banyak ilmu, banyak sangat..::

rasanya, kes2 ni mungkin ada berkaitan dengan menutup aurat..ye, ade juga yang dah tutup aurat pun tetap mengalami kisah2 tak berapa best..but at least kamu sudah mengambil langkah berjaga2 dan mengikut perintahNya kan? selebihnya, hanya Dia yg tau..yg penting kte kaum hawa jangan provoke kaum adam. they are man, u know..man..

ade orang cakap, "ala, kalu bertudung tapi hati busuk buat ape. baik tak yah pakai tudung, yg penting hati baik.." sesuai ke cakap mcm tu kalu kamu itu beragama islam??

:: saya doakan semua kaum hawa yg beragama islam yg baik hati akan dibukakan hatinya untuk bertudung..amin::

xpela, malu saya nak cakap lebih2..biar saja anda yang berfikir ye..^_^
Allah SWT tidak meletakkan sesuatu hukum jika ianya tidak bersebab..kita punya akal dan fikiran. gunakanlah sebaik mungkin..^_^

dan mungkin saja sistem pendidikan negara kiat perlu  lebih menerapkan "wajib menutup aurat bagi wanita muslim" dan terangkannye dengan lebih kemas agar pendidikan ini betul2 difahami ^_^

" saya sayang kaum hawa "
(bukan sebab saya suka kaum sejenis ye, tapi wanita ini memang harus disayangi dan dihormati)




Tuesday, April 26, 2011

dIe daH kawEn la...

assalamualaikum..

die dah kawen..betul tak tipu..
sape?? oooo...

abang saye..abang yg betul2 atas saye(almaklumla, sdik beradik sy mmg ramai lelaki n sy ade 7 org abang..huhu)

sy pggl die emi.senang kan nk panggil, emi, emi, emi..

well..sbb die yg kawen kali ni..nk le sy cerita pasal emi ni skit..

md.hilmi name sebenar..orangnye lembut (bukan auw ye..-adk bradik sy sume jantan2 tau)..lembut means, gentle ler..seingat sy, jarang nampak die ni marah2 (tak penah kot..)-beruntung le jd isteri die (satu kelebihan ni, tp jgn di salah guna kan..^_^)

org nye juga rajin..(sy lg malas dr die..huhu..diekan abang..)

dulu ms sekolah(kami satu sekolah dr form 1-5, sekolah rendah pun same), kami agak rapat..dan dalam ramai abg2, die le plg rapat dgn sy (ni bg sy, xtau le die mcm mn).

pg sekolah kdg2 same2, gurau kt umah pun same2 (termasukle adik sy ;P), main bola, badminton n lain2 lagi.sekolah rendah, masuk sukan same2..

kalu nak tau, ms sekolah menengah dulu die ni pengawas..kengkawan die pun pengawas tp yg jd lainnye die dr kwn2 die, die ni ahli pasukan bola sepak sekolah..so, femes la die..ramai peminat..(teringat ms sekolah rendah dulu, ramai gak akk2 yg kim salam kt die ni..ceh..ade ke sy yg nk dijadikan org tengah, mmg xlyn la kot..)

erm, die ni mat cool..(coz sy xpnah nmpk die marah yg amat stakat ni, hope sampai bile2)..

teringat ms arwah abah ade, die ni jd org harapan abah..ajak le pg mn2, emi ikut je..xkire le ms tu penat ke tido ke ape ke..xpenah kate tidak..itu emi yg sy knal.
xpernah kata abah tu die bangkang..dgn arwah mak pun same, ikut perintah je..xde membakang..dan tak pernah gak le die nak naikkn suara dgn arwah makabah dulu..sanggup plak tukar dr keje kt mersing ke bt pahat utk jg mak (tp, xkesampaian coz sehari/dua die dpt transfer..mak dh pergi tinggalkn kami..al-fatehah utk roh makabah)
itu emi..

die juga org yg soft spoken, xde jerit2 kalu ckp kecuali buat lawak yg memerlukan die jerit..hehe..owh, terlupa..die ni suke buat lawak jugak..n salah satu org yg suke melawakkn sy..(akukan adik..kenela buli..cet..)

kisah cinta die yg terdahulu?? hehe, sy tau le sedikit sebanyak..(cume lps sy kawen, mcm dh kurang skit info tu coz sy dh dok kL, die kt kampung..)
kecewa & dikecewakan mmg lumrah orang bercinta kan..(sebab tu le kalu nak bercinta kene terima risiko putus cinta..ngerti?)
cume, dlm byk2 kisah cinta die..gadis pilihan die ni je yg sy kurang kenal..
ingat lagi, die tanye sy raya tahun lepas nak kenalkn pd sy.tp xsempat..ms bertunang pulak sy masih dalam pantang..so, sy just berkenalan dr facebook..tak banyak pun chat, tp mcm dh kenal lame..huhu..
alhamdulillah, sah jd isteri dah pun..means, mmg jodoh emi. lagipun, isteri die ni cikgu..so, sy suke cikgu..huhu (motif??)

by the way, hari sabtu lepas ialah hari sah die bergelar suami kepada freda nadiana. untung la eda ni dpt die..seyes, k..
actually, hr jumaat pg dlm perjalanan ke mersing(kami menginap kt tg.leman, mersing) sy dh rs sedikit sedih..(kenapa??)
pehtu, hr sabtu pagi dlm perjalanan ke umah perempuan utk nikah pun sy rs lg sebak..(kenape????)
dan akhirnye, lafaz nikah pun disahkn oleh imam (sebak lagi..tp, biaselakan..)
dan, dan..ketika pasangan bersalaman dgn sanak saudara..tibe turn sy cium tangan emi..ape yg berlaku??

air mata ku berjujuran keluar juga..sebak tengok akhirnye abgku kawen juga..rs sedih coz lps ni xleh dh nk manje2 dgn die(pdhal bkn le sy ni manje pun..)
terasa, die dh diambil org..mcm bakal terputus tali saudara..(emosije lebih ni..)
pdhal, itu utk kebahagiaan yg die cr selama ini..sy sebak n gembira hrtu..

haish..xleh tulis dgn penuh perasaan, airmata ni ngade2 nk kuar lg..
cukup le hari tu sy sorg je dlm ramai2 adk bradik yg melelehkn airmata..malu i ;p

apepun, buat emi;
syukur akhirnye kau dh jumpa org yg bakal menghiasi istana indah. semoga berkekalan hingga ke syurga..semoga korg dilimpahi rahmat Allah dan rezeki yg tak putus2 drNya..bykkn sabar(sdgkn selama ni ko mmg penyabar..), alam rumah tangga mmg bahagia n sesekali mmg ade ujian yg dtg..berkomunikasi sebaik mungkin..freda nadiana(msh xtau nk pggl die ape..hrtu, die ade suruh kami pggl die eda je..tp, bg sy ni nk pggl eda ke k.eda??die lbh muda dr aku sey..adoi..^_^) comey,akk ipar baruku itu (ini le akk ipar yg last.pehni tggu adk ipar plak ;P)

buat akk ipar baru bernama best, freda nadiana;
awk mmg comey n sesuai dgn abg sy, emi..huhu..gonjeng n leh masuk dgn family ktorg yg kdg2 mmg senget skit ni..(bkn kdg2, selalu la jugak..).jadi isteri solehah emi ye..saling membahagiakan, senantiasa berada disisi susah n senang, jaga die leklok i'Allah emi jg awk berganda2 elok(die seorg yg penyayang), dpt baby cpt2 coz emi mmg suke dgn bdk kecik(semua ank sedara suke dgn die coz die ade ciri bapa penyayang@mithali)..n keep cute sentiasa!!

k lah, sampai sini je cite pasal die..skang dh jd suami org, xleh nk kaco die sesuka hati..huhu ;P

ade gak gamba2 ms die kawen kt mersing..nk upload satu2 byk banget..so, ni je yg termampu..nak tgk yg lain? click sini. tQ

1. ni rombongan simpang lima, batu pahat..yg dpn tu pengapit emi..hensem & msh blum berpunya..^_^

2. ni le emi sebelum akad(blum jd suami org lg ni)

3. ececeh..mcm xcaye je abg ku ini sudah kawen..


4. ni kt luar rumah isteri die & selepas kejadian yg memalukn ummi aiman..(aduish, napele airmata ni senang je kuar..)

5.merah nye mak ngah..

6. potong kek yg sedap..tp, sy xdpt join mkn damai coz aiman meragam kepanasan..^_^


7. ummi&walid aiman dgn cik emi


8. semoga kalian berbahagia sokmo!!













aiman??
aiman syok skang dh ade walker..hr pertama naik walker kt umah, die senyap2 masuk bilik n tarik seterika..mujur xterhempap seterika..cume ironboardje..huhu..tp, skit je coz ummi die cpt2 tgk die menjerit..aiman, aiman..xleh lepa skit..bijak sangat anak soleh ummi&walid ni..^_^




nurkilan oleh;

Monday, April 18, 2011

aNdai

assalamualaikum..

andai saje dia tau..

Andai lelaki tahu..Apabila seorang perempuan jatuh cinta, lelaki itu tidak semestinya punya segalanya tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya.

Andai lelaki tahu..Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata, itu bukan bermakna dia lemah, tetapi dia sedang mencari kekuatan untuk terus tabah menyintai lelaki itu.

Andai lelaki tahu..Apabila seorang perempuan marah, memang dia tidak mampu mengawal perasaannya tapi percayalah, itulah maknanya dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu. Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh. Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang, semakin pula banyak pertelingkahan yang berlaku.

Andai lelaki tahu..Apabila perempuan bercakap banyak, dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas, tapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat.

Andain lelaki tahu..Apabila perempuan berkata dia mahu anda berubah, itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima anda seadanya, tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik, bukan untuk dirinya, tetapi untuk masa depan anda.

Andai lelaki tahu..Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan anda, bukan bermakna dia tidak sayang..tetapi dia terlalu sayangkan anda dan masih mengangap anda anak kecil yang masih memerlukan sepenuh perhatian. Kadang2 dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya, anda akan mengkhianati kepercayaan yang diberi. Naluri keibuannya sangat kuat. Dia hanya mahukan yang terbaik untuk anda.

Andai lelaki tahu..Apabila perempuan merajuk, jangan kata dia mengada-ngada. Dia bukannya mahu dipujuk dengan wang ringgit atau hadiah sedozen, tetapi cukup dengan perhatian yang boleh buat perempuan rasa dihargai.

Andai lelaki tahu..Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’, itu tidak bermaksud dia tidak menyintai tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya, bukan hanya hadir dari kata-kata tetapi juga melalui bahasa tubuhnya.

Andai lelaki tahu..Apabila perempuan kata dia rindu sama kamu, dia benar-benar maksudkannya. Apabila berjauhan, bayanganmu akan sentiasa bermain di mata.

Andai lelaki tahu..Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu, jangan percaya kata-katanya kerana dia hanya mahu menguji kamu. Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya. Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya. Selagi dia dengan kamu, percayalah, walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik.

Andai lelaki tahu..Apabila perempuan menjadi degil, dia bukan bermaksud untuk menjadi degil tapi dia mahu melihat sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan kerenahnya. Percayalah, hati perempuan itu sangat lembut. Andai kena caranya, jangan terkejut kalau akhirnya dia menukar fikirannya dalam masa sesaat.

Andai lelaki tahu..Apabila perempuan berkata, “tolong tinggalkan saya!”, dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya. Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja. Apabila dia kembali tenang, percayalah dia akan mencari anda semula. Itu tandanya dia benar-benar menyintai anda. Perempuan sukar untuk mengawal perasaan. Dia terlalu emosional. Tapi dialah yang paling menyayangi anda dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.

Andai lelaki tahu..Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu dengan perbezaan yang tersendiri. Tetapi sekiranya mereka saling memahami, mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan . Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali. Di sebalik air matanya, tersimpan seribu satu kekuatan yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya. Biarpun zahirnya perempuan itu tampak lemah tapi dia punya kekuatan tersendiri yang bisa menggoncang dunia dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya. Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyongkong anda dan membuatkan hidup anda lebih sempurna. Dialah yang bakal menjadi perempuan bekerjaya, isteri juga ibu yang terbaik untuk anak2 anda.

** aiman, hampir nak merangkak..semalam, benteng yg walid buat guna bantal dah berjaya direntasi..aduish..skang ummi&walid berfikir2 nk beli walker ke tak..

:: habis dah ::

nurkilan oleh;

Thursday, April 14, 2011

aPe kaTa diA?

assalamualaikum...
sakit kepalaku, tapi artikel ni macam menarik untuk di share kan..

bacalah, bacalah..

" Mari kita berkongsi sedikit sebanyak nasihat dari Dato' Dr Fadhilah Kamsah dalam menghargai isterimu " 

01.Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

02.Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri.
Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

03.Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..

04.Jangan demand seks sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.

05.Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing dan berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

06.Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya.
Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.

07.Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.

08.Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritahu isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik.
Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.

09.Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

10.Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut? Sudah kahwin makin menjadi-jadi pulak ye..

11.Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12.Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga. Cuba perihatin dan buat penilaian sebaiknya.. ingat ada perkara diluar jangkauan dan pemahaman lelaki..

13.Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami "degil" tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

14.Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat ke nak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?

15.Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16.Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

17.Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

18.Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?

19.Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.

20.Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai.
Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

21.Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga.
Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

22.Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka.
Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

23.Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris.

Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri.
Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.

Dato' dr Fadhilah kamsah seorang suami, saya juga seorang isteri..^_^

Allah s.w.t. berfirman, "Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang didalam hatimu, sebab itu berhati-hatilah dengan Tuhan"

 nurkilan oleh;

wHaT haPpeN oN 8th April 2011??

assalamualaikum..

macam dah lama tak post ape2 kan..so, hari ni nak le post something..
actually kepala rasa sakit coz urat di leherku ini seperti lari dari tempat biasa..hehehe..camne leh jadi camtu ye..
ala..yang orang cakap salah urat ke salah bantal ke salah tidur ke..semua tu la gejala yang melanda keadaan leherku hari ini (sebenarnya, dari semalam lagi)..nak pandang ke kiri macam robot le jadinye..cobaan betul..

apa2pun, berbalik kepada misi hari ini..
just nak share a bit bout aktiviti  masa lapang saya (lapang la sangat kan..;p)

korang mesti tau kan pasal event kat bawah ni kan..

so, hari  jumaat, 8th April tu ktorg larik jap untuk tengok exhibition ni..(well, ini semua untuk pengetahuan kami juga..as lecturer tourism n hospitality kan..kene la update event kt Malaysia ni..hehe..^_^ )

so, just nak share gamba2 yang saya rasa menarik untuk di share bersama kamu (sape2 le yang terasa diri die tu pembaca entry ni..ade ke ek?? huhu)

1. ni antara pameran design kasut yg ade kat luar hall tu.. ni dapat first prize..unik n cantik n boleh dipakai kan..

2. kasut yang merah menyala ni ade di letak kat luar hall tu..mmg khas untuk sesape yang gile nak bergambar macam saya ^_^
cuba mengusap kasut ni dari jauh..;P
3. jeng jeng jeng.... ape yang misterinye ek..


 ...
...
...
...
...
...
...
...
dah le ye..penat taip titik2 tu..(malas)
4. ianya tak lain dan tak bukan, kasut..nyonya style..ade tulis pun kan..cuma yang specialnya, ia diperbuat daripada cokelat..dan ruang ni penuh dengan bau coklat...rasa macam nak gigit je..hehe ^_^


5. korang kenal sape die? dari segi raut kepala die(gaya wambut die tu) n raut muka die, tak kan tak kenal kot.....hehe, never mind..i'll let u know who he is..


6. Ta da...tu muke dari depan..sape lagi kalau tak Dato' Jimmy Choo..die ni memang sinonim dengan kasut..ape kelebihan die pun, sy xtau..yang saya tau, kasut die ni ramai dipakai oleh orang ternama..n konpem le mahal coz designb die satu je..but, i don't care of it..maybe itu kelebihan die, saya plak saje sebok2 amik gamba dengan die..coz tak ramai orang pun masa tu..huhu..eh, btw kalau nak tau sape die dengan lebih lanjut, just klik kat name die tu ye..^_^


 7. ok, sy tak ingat brand ape kasut ni.. memang smart le..(pd saya, kalu korang rasa tak..suke ati la ye..)
kalau le someone bagi kasut ni kat saya..wow wee...bestnye..but one question to myself, saya nak pergi mane sampai nak pakai kasut camni ek..(termenung jap)``pehtu, leh ke tahan kakiku ini dengan kasut setinggi itu?tak melecet ke kaki i ni ye..'' ~ ~ tengok je le ~ ~


 8. Ni plak antara pakaian pelik2 yang di matchkan dengan design kasut yang pelik2..


 9. ha.. korang tengok le terompah ke ape ntah ni, beso gedabak..ade berani nak cube??


 9. eRm, buat pengetahuan kamu..saya tak de keroje nak pegi sini sorang2 ye..saya ada teman yang juga peminat kasut..sape? tengok le gamba die kat bawah ni..identiti dirahsiakan..(rahsia la sangat ):P


 10. terlupe plak, kat bawah ni salah satu hasil buatan tangan dato' jimmy choo..satu je kot kat dunia ni..(sy agak2 je, nak tau kesahihannye, tanye la sendiri kat die k)

 

 11. yang kat bawah ni pulak bukan dato' jimmy choo yang punya..tapi ahmad albab yang punya (cakap dalam nada jin dalam gua cerita ahmad albab tu..) hehe..tak ingat brand ape, tapi kasut yang kat kotak satu dan dua dari atas tu, harganya 6k lebih..nampak macam biase je kan..tapi, itulah kenyataan..huhu..(korang jangan terkejut le, ade lagi mahal dari ni)..design macam biasa2 je, tapi  bak kate orang yang jaga booth ni, kasut ni tapak die tahan n tak mudah pecah..lepas tu, bahagian tapak kasut ni ade kilat2 dan kilat2 tu, tahan until 2 years ye..(berbaloi ke ek?) ~ pikir le sendiri ~
kalau saya, tak ada maknenye nak beli kasut mahal2 walaupun masa tu sy mampu( i wish..)..huhu ^_^


eh, dah habis le pulak ye..nak tengok banyak lagi gamba kasut2 yang comel, kiut, kecik..leh le klik kat sini. banyak, korang..seyes tak tipu..huhu..^_^

k la, cukup untuk hari ni ye..lagi satu exhibition yang saya pergi minggu lepas akan di post to the next entry (definitely not today, coz i dah sakit kepala..)

aiman?? anak ummi tu dah menyelongkar beg pakaian die (memang salah ummi le letak dekat dengan die..).
aiman juga dah pandai..kalau ummi gerak pergi dapur or mana2, die nampak takde oarng lain je start le menjerit2 suruh kite temankan die..urm..bijak betul anak ummi ni..^_^

btw, thanks to those yg membaca entry kali ni..

nurkilan dari;

Monday, April 11, 2011

:: naK jugaK eNtrY unTuk niE ::

assalamualaikum..

saje nak share kejadian berikut..
sabtu, 9hb april 2011
HALAL Hub, KLCC.

malas nak cerita panjang, just enjoy the pic..^_^

1. ni antara barang2 kat halal hub..sparkling wine, non-alcohol.

 2. booth ni ade ice cream yg xdapat den nak rasa coz, ramai plak orang beratur nak rase produk die..nyampah!! (jeles sebenarnye)
3. tetibe saya yang terlebih promote produk ni mengalahkan die ni..korang kenal ke die??





4. pehtu, ni le hasil rpund2 kt hall halal hub tu..hasil ni sume dari 1 hall je tau..ktorg dh xlarat nak ke hall yg lain.(ada 4 hall, kalau tak silap yang di buka utk halal hub kali ni)

(eh, saye tiada dalam gamba ni la..huhu)

dan..

nak dijadikan lawatan sambil belajar(membeli) ni lagi best, kami dengan murah hati menerima ajakan seorang teman ni minum2 kt DOME

saksikanlah gambar ahli, minuman, makanan dan hasil santapan mereka..

oleh, shamala (si gigih dengan ungah2nye)..

oleh, zakirah (ibu mengandung, mcm2 nk rasa..huhu)

oleh, sim(lps ni die nk trus bershopping lagi)

oleh, saya ke ni ek? ekeke..(mkn roti xhbs..)

ha..ni le teman yg mengajak kami ke sinun..huhu..
btw, thanks to him for everything ^_^

dari kiri; zakirah, hasimah, shamala, sayala kan..dan sufian..^_^

more pics, click here. tQ ye bace entry ni..^_^

nurkilan oleh;

Thursday, April 7, 2011

"uwarghHhh"

assalamualaikum..

alkisah..hari ini aiman telah mendapat suntikan Dtap kali ke 3 (6bulan)..
sepanjang yang saya lihat, aiman ni alhamdulillah lepas kene inject xpernah demam..dedar2 skit ade la..tp, memang xlame pun..
yang bestnye, die maintain je..nangis masa ubat dimasukkan je..
kiranye, kronologi die kene inject ialah;
baring, pegang tangan dan kaki, nurse cucuk, nurse tekan masukkn ubat (masa ni nangis le), pehtu senyap semula..^_^

n we appreciate him with a compliment saying that "aiman is a brave n good boy.."
"he never cry..never mengamuk n bla bla bla "
and of course le upah susu kat die..

walaupun tak dapat bagi susu ibu, ummi tetap menggayakan aiman macam sedang menyusu ibu..huhu
(cume baju tak terangkat n ade plak susu botol kat situ..^_^)


video
 ni masa die 5 bulan


video
ni plak, baru je pagi tadi..same reaction ^_^

yang pasti, ummi memang xleh nak tengok jarum tu ye..bukan ummi ni penakut, tapi sangat le tak sampai hati tengok jarum tu mencucuk peha gebu anak ummi..kang tetibe ternangis kat situ, sudah lain cerita pulakkan..


** baru perasan, baju same je kan..hehe ;P

 nurkilan oleh;

Wednesday, April 6, 2011

tRy, tEstinG n cE teNgok..^_^

assalamualaikum..

hehe..ce tengok kt bawah tu? cun tak? hehehe..

jangan jeles..huhu

nurkilan oleh;

Tuesday, April 5, 2011

:: pErihaL mEreKa ::

assalamualaikum..

entry kali ini berkenaan dengan....

dengan...

dengan...

those my student yg sedang, sudah n akan pergi practical..

erm..firstly, tahniah kt mereka semua coz berjaya menempatkan diri kt hotel/resort untuk  practical..dan secara tak langsung nye, tahniah kepada sy juga kerana dengan usaha dan kesabaran, akhirnye berjaya menempatkan mereka di sana..^_^

last sunday, i received a call from my student..macam2 die mengadu pasal practical kat tempatnya sekarang..
adoi..bergegar gak le gegendang telinga den ni..
actually mase tu dlm kereta dgn famili tercinta (bintangku dan keberkatanku), on the way ke mydin, puchong beli barang dapur..well, it's sunday, ok..so, my holiday..(tak tau le kalu die tu xperasan yang sy ni sedang bercuti..haishy..sabarje la..)
dalam banyak2 yang dibebelkan oleh this person, sy tak berapa berkenan dengan ayat "bapak saye dh nak mengamuk ni miss..."
aik?? ape yang dah di adu kat parent sampai nak ade aksi amuk ni ye..erm..oleh kerana sedang asyik die membebel, tetibe tut..tut..(maybe credit habis kot..or ape2 la kan..), :: fuh, lega..;P ::
i just send her message saying that tomorrow will call u back, so be patient. chill la kan..^_^

ok, isnin tu..i just had promt meeting with other lecturer..lecturer ni pun ade pengalaman practical kt situ..so, i ask her to call that person yang dah tak keruan tu..untuk share some experience and knowledge..
k, one of the feedback from that person is.."tengoklah miss, maybe bapak i call le miss ke hotel ke.."
erm, ok..

:: expect the unexpected ::
for me, perkara tak puas hati ni sepatutnya tak berlaku kalau kita berfikiran positif..lagi2, semua student telah berkali2 dipesan oleh lecturer yang training tak same dengan bekerja, u all berkemungkinan besar digunakan sebaik mungkin..hehe..dikerah habis-habisan..(bahase bestnye, jd balaci le korang mase training ni ye..^_^)..banyak kali, dah pesan ye...dan korang pun dah sedia maklum..so, when it come to u..steady la beb..setakat keje lebih masa tanpa bayaran tu, lumrah..(even ms dah jd pekerja tetap pun, korg terpakse keje lebih hours..lagi2 kalu keje korang tu tak settle lagi..) ini namenye, responsibility..
department housekeeping lak tu..buat bed mmg teruk le..yang lemah lembut ke ape ke..kene gak buat(kalu sakit baru dpt excuse kot).tunggang langgang le kan..
lecturer korang ni dulupun jenuh gak buat bed, toilet, public area etc..rilex sudah...
nak jadi manager kan? antara motif p practical n buat benda2 sume tu ialah, bile korang kat atas, at least korang tau le procedure n kerja2 SOP buat bed ke ape2 lagi tu..xde la zero knowledge pasal sume tu..
haa..yee...mmg dh blaja dalam class, tp..korang tak tau rase jerit perih staff korang tu..kira korang tau le bersifat empathy tu..
lagi satu la kan..memula buat sesuatu tu, mmg le rase berat n macam xbest je..tapi, lame2 kang ok je..gian nak buat bed lagi adela..trust me, k..

apepun, korang..chill up urself ms buat keje2 sume tu ye..jangan stress..kang keje tak menjadi, diri tertekan, korang punye markah dapat sikit..(bila dapat sikit, lagi le sia2 korang punye keje tu..kan, kan..)
so, sabarje la ye..think +ve, anggap ni semua moment of truth yg syiok habis dalam  hidup korang..experience ni tak akan dapat kalu korang tak buat practical ni.. :: experience is the best education ::

dan dari situ  juga le, akan buat korang berfikir yang cari duit tu bukan senang ye..nak menghabiskannye, kelip mata je leh buat..(tul tak?).

makayah pula..silalah beri tunjuk ajar pada anak2..seingat saye, masa saya practical tak pernah le nak mengadu macam2..(mungkin cara aduan tu kene cerita dengan +ve way, so, reflectnye pun +ve kan..)..kalu mengadu pun, arwah makabah tak kisah pun..(bukan diorg tak kisah sebenarnye..tapi beri peluang kat anak2 rasa dan alami pengalaman sendiri sambil mendalami lagi bidang yang diceburi)..hotel kan..what do u aspect??

guys..again i remind u to please be +ve, k..baiknye datang kat u jugak..one day u will realise..

** aiman?? huhu, secara rasminye si kecil ummi  ni dah galak menghayun tangan & lengan yang mantap untuk maju meniarap..bontotpun dah asik nak diangkat je, menandakan kejap lagi aksi die semakin lincah nak merangkak.. ^_^ **

prepare nak angkat barang yg comel2 dari rak bawah ke atas skit..coz tangan aiman dah ligat mengapai2..kalau makan sambil pegang die pun dah kene letak pinggan n cawan jauh2 skit dari die. kalu tak, habis tnggang langgang..huhu ;P

ada terbaca pasal misi 7tahun anak mesti dah solat 5 waktu..terfikir dan mahu mulakan juga misi tu..skang ni, aiman kalu dengar azan je senyap n kalu azan kat tv, sibuk die menoleh ke arah tv..

"semoga aiman membesar dgn penuh keimanan n cukup solat khusyuk 5 waktunye "

nurkilan oleh;

Monday, April 4, 2011

Untuk Tatapan para Suami

assalamualaikum..
terbaca, dan suka nak share ^_^

sekadar nak berkongsikan, ape salahnye..

nah, bace le korang..

Ada aku peduli isteri dan anak2ku sudah makan atau belum...
Ada aku peduli jika isteriku tak sempat makan kerana sibuk melayan anak-anak....
Ada aku peduli jika isteriku masih di dapur menyediakan keperluan pagi esok ketika aku sedang berdengkur...
Ada aku peduli siapa yang membelikan sabun mandi, ubat gigi dan meletakkannya di dalam bilik aku bersiram....
Ada aku peduli dah berapa lama isteri aku begitu setia menggosok kain bajuku...
Ada aku peduli bagaimana layanan yg isteriku dambakan dari aku seorang suami...
Ada aku peduli apa perasaan isteriku bila aku pulang kerumah dengan wajah kusam dan masam....
Ada aku peduli adakah wang yang masih bersisa utk isteri dan anakku ketika aku hendak kepergian....
Ada aku peduli apa perasaan isteriku bila aku tidak pernah menelefonnya ketika aku bertugas di luar.....
Ada aku peduli berapa harga gincu jika isteriku ingin memerahkan bibir yang pudar ditelan masa....
Ada aku peduli bilakah kali terakhir aku menghadiahkan minyak wangi kepada isteriku...
Ada aku peduli bila kali terakhir aku membelikan pakaian utk wanita yg rela menjadi isteriku..menjadi ibu anak-anakku
Ada aku peduli kenapa isteriku terlelap bersama linangan airmata....
Ada aku peduli jika isteriku terjaga di tengah malam kerana dengkurku......dan aku terus nyenyak tidur dibuai mimpi indah seorang lelaki....


Tiba-tiba aku MENJADI PEDULI dan MENGAMBIL PEDULI


Ketika telefon isteriku berdering di malam hari...
Ketika isteriku mula belajar ber sms..dan berchatting...
Ketika isteriku kembali berhias seperti ketika aku mula jatuh hati padanya...
Ketika isteriku sanggup tidak makan malam kerana mahu menjaga badan
Ketika isteriku tidak meminta lagi aku menjadi imamnya....
Ketika isteriku memilih tidur bersama anak-anakku.....
Ketika dia tidak lagi mencium tanganku ketika aku hendak pergi ...
Kini,aku baru ingin bertanya kenapa isteri aku dah tak peduli kat aku?


P/s : Tidak ada manusia yang sempurna baik suami ataupun isteri.Jangan mengharap dilayan seperti raja jika kita tidak pernah anggap isteri itu permaisuri hati kita. Jangan diharap bunga yang indah jika kita tidak pernah membajanya. Dan selalulah ingat,bila hati seorang wanita telah retak, dia boleh menjadi lebih keras daripada seorang lelaki

** ini kate penulis ni le..huhu ^_^**

nurkilan oleh;