bawang putih yang di tumbuk skit |
kubis bunga + sawi |
salam..^_^
putik jagung(xtau le korg panggil ape) |
carrot |
cube tau..^_^
bahan2 mee:
kue tiaw.............ikut le brape byk yg korang nak
kicap pekat........sesudu or secukupnye (utk digoreng bersama minyak)
bahan2 kuah:
stok ayam..........amik je dr rebusan ayam ^_^
daging ayam siap rebus dan dicarik2 |
bawang putih.....pecahkn skit
carrot................potong cantik2 ^_^
bunga kobis.......trim elok2
sawi...................potong sederhana panjang dan lebar
putik jagung.......potong bagi senang nk makan
cendawan shiitake...rendam dan hiris nipis
fish cake............jangan tebal sgt (coz die akn mengembang)
fish ball..............kalau xsuke xpyh masukkan
telur...................xkisah grade apepun
fish cake |
garam................secukup rasa
tepung jagung....untuk melikatkan kuah
cara2 membuat:
(ini cara saye)
kue tiaw siap digoreng |
p/s: kurangkan minyak dalam masakan..huhu..lagi satu, jangan gunakan minyak terlalu banyak coz mee akan terlalu lembik dan rasa kurang yummy..^_^
2.Untuk kuah..tumiskan bawang putih ke dalam minyak yang panas. Masukkan kobis bunga dan putik jagung.
3. Masukkan stok ayam (air rebusan ayam) dan sayur2 yang lain (jika anda suka, udang dan sotong boleh dimasukkan waktu ini). Selepas agak empuk, masukkan fish cake & fish ball.
kuah wantan yang sudah siap |
5. Pecahkan telur dan terus kacau. Apabila semua telah empuk, matikan api.
kicap cair + cili potong |
cara hidangan:
1. Letak kue tiaw di atas pinggan, tabur daging ayam yang telah direbus dan dicarik. Tuangkan kuah..
p/s: kalau sesiapa suka pedas..makanlah bersama kicap berlada.(potong lada kecik dan tuangkan kicap cair atas die)
** selamat mencuba **
p/s kalu dah cuba n jadi..share dgn yg lain ye..or maybe u can comment here..^_^
No comments:
Post a Comment